Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zetelwinst AWP blijft uit door hogere opkomst

Zwolle – De Algemene Waterschapspartij is tijdens de verkiezingen van afgelopen woensdag gegroeid in ledenaantal. Ook heeft de partij meer stemmen binnengehaald dan vier jaar geleden. De waterschapspartij heeft de hoge opkomst tijdens de verkiezingen echter niet kunnen omzetten in zetelwinst voor de eigen partij. De AWP wil graag uit de schaduw van de landelijke politiek treden. AWP-bestuurders Van Megen en Middendorp pleiten daarom voor verdere ontvlechting van regionale en landelijke politiek bij de volgende waterschapsverkiezingen.

De waterschapspartij heeft landelijk zes zetels ingeleverd. Ze ging van 29 naar 23 zetels. “Landelijke thema’s als de energienota en de pensioenen hebben de waterschapsverkiezingen overschaduwd,” zegt AWP-voorzitter Ron van Megen. Hij verklaart de uitgebleven zetelwinst uit het feit dat kiezers sterk neigen om hun stem voor het waterschapsbestuur gewoontegetrouw aan de politieke partij te geven die ze ook voor de provinciale staten kiezen.

Onafhankelijk

“De kiezer heeft het belang van het werk van de waterschappen nog niet goed op het netvlies. Ze weten niet goed wat waterschappen doen en wat er te kiezen valt. De kiezer is bovendien nog relatief onbekend met de waterschapspartijen zoals de AWP. Dit terwijl het volgens ons een fundamentele keuze is om op een onafhankelijke waterschapspartij te stemmen, juist omdat de landelijke politieke partijen weinig toevoegen aan het openbaar debat over het bestuur van een waterschap.” De AWP-slogan ‘niet politiek wel deskundig’ trekt weliswaar nieuwe kiezers aan. “Kiezers die waterbeleid in handen van deskundigen willen zien vooral,” zegt de AWP-voorman. “Maar we hebben die stemmen niet kunnen omzetten in zetels.”

Afgelopen verkiezingen zijn er 16 procent meer mensen naar de stembus gegaan. AWP heeft die hogere opkomst net niet kunnen bijbenen. De partij heeft het absolute aantal stemmen op haar kandidaten met slechts 14 procent zien toenemen waardoor de waterschapspartij ten opzichten van andere partijen iets zwakker is komen te staan. Mede daardoor is in meerdere waterschappen net naast een restzetel gegrepen en heeft de AWP nergens zetelwinst geboekt. “We moeten daarom als waterschapspartij de komende vier jaar heel hard werken om de grote waterthema’s bij de burger onder de aandacht te brengen.”

Stemwijzer

“Deels zijn we daar al in geslaagd.” zegt AWP-vicevoorzitter Hans Middendorp. Hij heeft tijdens de campagne gemerkt dat er onder de kiezers veel meer sprake is van ‘waterbewustzijn’ dan vier jaar geleden. “Dat blijkt onder meer uit het intensieve gebruik van de stemwijzer voor de waterschapsverkiezingen. Het maken van weloverwogen keuzes blijkt nog lastig, maar waterschapsverkiezingen worden door ongeveer de helft van de kiezers wel serieus genomen. Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar.”

Toch vinden de beide AWP-voormannen dat de waterschapsverkiezingen om een constitutionele ‘upgrade’ vragen. Middendorp pleit voor verdere ontvlechting van regionale en landelijke politiek. “De waterschapsverkiezingen zijn wellicht beter te combineren met de gemeenteraadsverkiezingen.” Daardoor komt volgens Middendorp de focus veel meer op de lokale en de regionale politiek. “Dan hoeven de bestuurskandidaten voor de waterschappen niet meer in de schaduw van grote landelijke politieke thema’s campagne te voeren. Bovendien zijn waterschappen en gemeenten in de Grondwet al gelijkwaardig en vallen ze beiden onder het toezicht van de provincies.”

Zetels

De AWP is zes van 29 zetels bij de Nederlandse waterschappen kwijtgeraakt. Ze is daarmee van de op vier na grootste partij in de waterschapsbesturen gezakt naar de zevende plaats. Met 437.222 stemmen heeft de AWP wel 14 procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen. In de laatste twee weken voor de verkiezingen groeide het ledenaantal van AWP met 7,5 procent.

Gerelateerde artikelen

Back to top button