Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zet Een Stap Tegen Kanker

Zwolle – De 24 uurs wandelestafette Zet Een Stap Tegen Kanker wordt dit weekend, 21 en 22 mei, gehouden op het terrein van de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle. Teams wandelen in estafettevorm 24 uur over het parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Ze zamelen daarmee geld in voor lokale goede doelen die iets met kanker te maken hebben. Tijdens het gratis toegankelijke evenement is er voor deelnemers en bezoekers van alles te beleven.

De dag wordt officieel geopend door Burgemeester Peter Snijders en begint om 14.00 uur. De daar op volgende 24 uur wandelen er continu mensen over het parcours tot zondagmiddag 14.00 uur. “Bezoekers moeten niet denken dat het een zwaarmoedige dag wordt,” aldus Robert Immink, voorzitter van de organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligers. “Natuurlijk zijn er emotionele momenten, zoals bijvoorbeeld de indrukwekkende Licht-ceremonie op zaterdagavond om 23.00 uur. Maar het is ook een feest van verbondenheid en saamhorigheid. Er is het hele etmaal muziek en entertainment voor jong en oud.”

Bezoekers

Bezoekers zijn gedurende het hele etmaal van harte welkom. Naast aanmoedigen van de deelnemers is er voor bezoekers veel te beleven. Er is horeca en een aantrekkelijk muziekprogramma. Er doen ruim 20 teams mee, van families en buurtgenoten tot collega’s en van dansgroep tot klasgenoten, allemaal zeer betrokken bij de goede doelen om hiervoor geld in te zamelen. Ook individuele deelnemers hebben zich aangemeld en kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te wandelen. Tijdens het evenement zullen veel deelnemers lekkernijen verkopen of zelfgemaakte creaties. Ook zijn er braderie-kraampjes en spelletjes en is er op zaterdagmiddag en zondagochtend een speciaal animatieprogramma voor kinderen.

Muziek

Er treden belangeloos allerlei bands op: Men in Music, The Boys From The Funny Farm, de Knollentrekkers, Regiohead, Hippie Tunes, Stapgelegenheid, Str8ahead, HomeMaids, Hans Jansen, Woodlandssprings, Big Band Heerde, BMA Band en 103dB die kortgeleden nog voor een vol Ahoi stonden te spelen. Ook aan de nachtelijke wandelaars is gedacht. Zij kunnen tijdens het lopen via koptelefoons tegelijk luisteren naar dezelfde muziek. Team Capellen, één van de deelnemende teams verzorgt tussen 0:00 uur en 10:00 uur de Silent Disco, waarbij tijdens het wandelen verzoeknummers aangevraagd kunnen worden.

Het volledige programma is te vinden op de website www.zeteenstaptegenkanker.nl.

Herdenken en ondersteunen

Zaterdagavond 21 mei om 23.00 uur vindt de indrukwekkende Licht-ceremonie plaats. Ook hier zijn bezoekers van harte welkom om dit samen mee te maken. Hiermee worden dierbaren herdacht, steunen mensen elkaar en wordt gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen. Stadsdichter Sarah Lucassen houdt hierbij een speciaal voor dit moment gecreëerde Spoken Word voordracht en Hans Jansen en de HomeMaids brengen een lied ten gehore. Rondom het parcours staan de hele nacht honderden kaarsenzakken met persoonlijke wensen en gedachten. Iedereen kan een kaars opdragen aan iemand die kanker heeft of heeft gehad. De kaarsenzakken zijn op de dag zelf voor 2 euro verkrijgbaar bij de speciale tent op het terrein.

Koffievisite

Met z’n allen maken we de dag tot een evenement dat nog lang in het geheugen blijft. Ook de teams hebben activiteiten bedacht of verkopen spullen om ook op de dag zelf nog bij te kunnen dragen aan de opbrengst. Zondagochtend is de Grootste Koffievisite van Zwolle waarvoor deelnemers allerlei lekkers bakken en verkopen.

Om 14.00 uur zondagmiddag, na 24 uur samen te hebben gewandeld, is het tijd voor de slotronde. Dan maakt wethouder Michiel van Willigen het voorlopige eindbedrag bekend dat door alle deelnemers bij elkaar is gebracht. De drie goede doelen waar geld voor ingezameld wordt zijn Monicares Foundation, Tobias Sybesma Foundation en Nazorgcentrum Intermezzo. Alle drie zetten ze zich in om het leven van mensen met kanker en hun naasten te verbeteren.

“De weersverwachting ziet er op dit moment gunstig uit, we hopen veel bezoekers te mogen verwelkomen op het terrein van de voormalige IJsselcentrale om er samen een fantastisch evenement van te maken!” roept Robert tot besluit op.

Voor meer info, donaties en deelname, kijk op www.zeteenstaptegenkanker.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button