Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Zes weken door Nederland fietsen voor kankerpatiënten

Zwolle – Dinsdagochtend 25 mei was de aftrap van de landelijke fietsactie #EvelienBrengtGeluk bij Nazorgcenturm IntermeZZo. Schrijfster en ex-borstkankerpatiënt Evelien van der Werff fietst de komende zes weken door Nederland om nazorgcentra te bezoeken. Zij geeft bij deze centra haar boek weg, daarnaast wil ze benadrukken waarom inloophuizen voor kankerpatiënten zo belangrijk zijn.

Door de fietsroute wilt van der Werff inloophuizen en de nazorgcentra voor mensen met kanker op de kaart zetten. Haar fietstocht zal op 5 juli bij Nazorgcentrum IntermeZZo eindigen. “Het idee ontstond toen ik stopte na 34 jaar vliegen voor KLM. Om los te komen van de jetlag en alle machtstop wilde ik iets sportiefs gaan doen. Ik heb toen een boek geschreven genaamd ‘Dit boek brengt geluk.’ Ik wilde mijn boek gratis weggeven in inloophuizen, dus ik heb bedacht om de twee te combineren: een fietstocht en mijn boek weg brengen. Daarom heet de fietstocht #EvelienBrengtGeluk.”

Boek

Tijdens de lockdown heeft de 57-jarige Evelien van der Werff een boek uitgebracht genaamd ‘Dit boek brengt geluk’. Evelien: “Ik heb het geschreven in de intelligente lockdown. Ik was de weg kwijt toen ik voor de tweede keer kanker had gehad. Ik was heel erg op zoek naar wie ik ben als ik geen werk meer heb, of geen kankerpatiënt meer ben. Wat blijft er van mij over? Ik kwam erachter dat alles overblijft. Je hoeft alleen maar je blijdschap te voelen en volgen. Dan word je vanzelf gelukkig, daar krijg je voldoening van.”

“De inloophuizen zijn een inloopdeel van kankerzorg. Het is niet alleen dat je medisch moet genezen, maar ook mentaal. De inloophuizen hebben daar een professionele hulp en steun bij. Er zijn allerlei activiteiten in de inloophuizen. Ik wil graag dat iedereen dat weet, want ze zijn niet erg bekend,” benadrukt de ervaringsdeskundige.

Gerelateerde artikelen

Back to top button