BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zes genomineerden Pluim 2020 bekend

Zwolle – De Vrienden van de Stadskern hebben zes nominaties bekend gemaakt, die strijden om de Pluim 2020. De Vrienden reiken zo’n pluim jaarlijks uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke karakter van Zwolle. En dat kan ook in de vorm van een modern gebouw zijn.

Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen op het project van eigen keuze. Dat kan via www.vriendenvandestadskernzwolle.nl. Stemmen kan tot 10 januari waarna eind januari de winnaar bekend wordt gemaakt.

De genomineerden in willekeurige volgorde:

1-Talentenplein. Het betreft 4 markante woontorens met 357 studenten wooneenheden. Daarnaast zijn een inloop balie en kantoor voor sociale zorg gevestigd en is er ruimte voor bijzondere sociale woonvormen zoals opvang voor problematische jongeren.  De 4 torens zijn rondom een plein met groen en sportvoorziening, inclusief parkeergarage gesitueerd. Het is een prominente stedenbouwkundige invulling op de hoek Van de Pannekoekendijk en de burgemeester Roelenweg. Het project is ontwikkeld door DLH met de Zwarte Hond uit Groningen als architect.

2- ‘De Nieuwe Feniks’, betreft  stadsvernieuwing op het terrein van de vm. Zeepfabriek de Fenix in de wijk Kamperpoort. Hetproject bevat  64 koop- en 38 sociale huurwoningen, alsmede een huisartsenpost met apotheek. Het geheel is zorgvuldig ingepast in de oude stadswijk Kamperpoort. Door de fraaie stedenbouwkundige en architectonische inpassing komt de nieuwbouw niet kunstmatig over. Er hebben verschillende ontwerpers aan meegewerkt onder meer architectenbureau LKSVDD te Enschede, architect de Bruin uit Zwolle en architect Mulleners en Mulleners uit Haarlem.

3- HSK 20. Herbestemming van het voormalige bejaardencentrum De Nieuwe Haven. Het geheel is getransformeerd tot een gevarieerd appartementencomplex met op de begane grond een kantoorfunctie. De in de jaren 60 van de vorige eeuw op de plaats van de stadsvilla van Theodora ontstane ongedifferentieerde hoogbouw heeft een meer op de stadskern gebaseerde geleding gekregen. Ook het toevoegen van bijzondere woontypes in de huursector naast koopappartementen is bijzonder. Architect is Sacon Zwolle, opdrachtgever Delta-wonen en IJsselheem.

4- Buitenkant. Herontwikkeling van het complex aan de Buitenkant van een historisch winkel/woonhuis en zeilmakerij tot 10 huur appartementen. Hierdoor krijgt de historische 17eeuwse woning waar de bekende fam. Schuttevaar heeft gewoond een moderne herbestemming De sfeer van zeilmakerij en winkelhuis zijn behouden gebleven wat ook geldtvoor de eenvoudige tegen de dikke stadsmuur aangebouwde bedrijfsgebouwen in de hierbij kenmerkende kleuren en materialen. Architect is Morphique (Jacco Baars) uit Zwolle.

5- Uptown. Ombouw en functiewijziging van voormalig PTT kantoor langs de A28 tot bijzonder vormgegeven compacte koopappartementen en maisonnettes. Door de verbouw, met name het aanbrengen van industrieel ogende balkons, is een opvallende verschijningsvorm ontstaan die nog steeds herinnering oproept aan het zakelijke kantoorcomplex maar ook goed aansluit bij de strak gestyleerde kantoren aan weerszijden. Architect is de Bruin uit Zwolle.

6- Perron 038. Herbestemming van oude monumentale industrie gebouwen bij het station. Het complex is nu een leer-werkbedrijven ontwikkelcentrum voor de maakindustrie uit de regio. Helaas op dit moment niet publiek toegankelijk.  Het complex wordt straks de entree en het boegbeeld van de nieuw te ontwikkelen stadswijk Spoorzone. Deze wijk krijgt het karakter van stadscentrum naast de stadskern en zal zich onderscheiden als hoog-stedelijk door menging van functies en hoge dichtheid. De architect is OOK uit Amersfoort in samenwerking met de Zwolse projectgroep perron 038.

Gerelateerde artikelen

Back to top button