Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Zeer drukke avondspits verwacht

Zwolle – Regen en matig zicht veroorzaken zeer waarschijnlijk een drukke tot zeer drukke avondspits deze maandag. Een omvangrijk regengebied trekt vanmiddag over het land waardoor het vrijwel overal geruime tijd regent. In de Randstad wordt de neerslag aan het einde van de middag meer buiig, droge en natte momenten wisselen elkaar dan af, maar die kleine weersverbetering zal niet leiden tot een soepelere situatie op de weg, denkt Weerplaza.

De lange files zijn inmiddels een bijna dagelijks terugkerend ritueel op veel trajecten. Op diverse snelwegen was vanochtend ook al sprake van grote vertragingen, oplopend tot meer dan 40 minuten, met name vanwege ongelukken. Tijdens de avondspits zal een enkel ongeluk, in combinatie met de regen, meteen leiden tot opnieuw grote vertragingen.

Dinsdag en donderdag ook erg druk

Ook morgen en donderdag kunnen we rekening houden met grote en mogelijk zelfs extreme drukte. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “De dinsdag en donderdag zijn altijd al drukker dan de overige werkdagen, maar het weer helpt deze week ook niet mee. Dinsdagochtend is het druilerig en grijs waardoor files extra lang zullen zijn. Donderdag belooft een dag te worden met veel regen die samen gaat met een stevige wind. Als de huidige weersverwachting werkelijkheid wordt, zou een top-5 file-dag mij niet verbazen.”

In vergelijking met de afgelopen jaren is de filedruk flink aan het toenemen. In 2010 stond er op 29 november ’s avonds 880 km file, op dat moment de drukste avondspits ooit. Er was toen echter wel sneeuwval nodig om op die grote lengte uit te komen. Twee weken geleden kwamen we op dinsdag 1 november al op 928 km uit, veroorzaakt door regen. Severin: “Gezien de lange files van dit moment, vraag ik me af wat er gebeurt als het straks een keertje sneeuwt tijdens de spits. Gelukkig hoeven we deze week niet met winterse ongemakken rekening te houden. De kou is het land uit. De regen gaat samen met maxima van 10 tot 14 graden en ook ’s nachts blijft het kwik ver boven nul.”

Winterweer wordt deze week en volgende week door Weerplaza niet voorzien.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button