KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zeep waarmee poëzie niet om zeep gaat

Zwolle – Terwijl we sinds de pandemie meer dan ooit onze handen wassen met zeep, gaan onze schone kunsten letterlijk om zeep. Podia zijn dicht en theaters gesloten. #hetgaatnietomzeep brengt daarom samen met Werfzeep op 28 januari een zeep op de markt waarmee je je handen wast en direct de dichtkunst steunt. Schone kunsten, via schone handen.

“Handen wassen gaat om zeep, maar de kunst mag niet om zeep gaan. Daarom slaan we een brug tussen schone handen en schone kunsten”, aldus Ivar van Veen. Hij is conceptmaker en een van de bedenkers van #hetgaatnietomzeep. Een campagne die draait om handen wassen, zeep en poëzie zodat de dichtkunst niet om zeep gaat.

20-seconden gedicht

“We hebben dichters gevraagd om een 20-seconden gedicht te maken”, zegt mede-initiatiefnemer en journalist José Leeuwenkamp. “Twintig seconden is precies de tijd die staat voor goed handen wassen. Door tijdens het handen wassen poëzie te lezen of voor te dragen, wordt handen wassen inspirerend en krijgen dichters weer een publiek.”

Poëzieweek

De 20-seconden gedichten zijn gemaakt door Rodaan al Galidi, Maud Vanhauwaert en Dorien Dijkhuis. De eerste twee zijn bekende namen in het literair circuit en ambassadeurs van de Nederlandse Poëzieweek. Dijkhuis debuteerde een jaar geleden met haar bundel Waren we dieren.

Schone kunst op schone zeep

De poëzie van de dichters staat op een wikkel Wonderschoon!, een zeep die gemaakt wordt door Werfzeep uit Utrecht. Een ideale zeep als drager voor schone kunst, want deze zeepziederij maakt ‘schone’ zeep van natuurlijke, biologische ingrediënten die de huid niet uitdrogen, hoe vaak je je handen ook wast. Alle zepen worden met de hand gemaakt en zijn vrij van synthetische toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten. Leeuwenkamp: “De zeep met poëzie komt in een gelimiteerde oplage uit. Na deze oplage inviteren we een andere dichter voor de wikkel. Zo wast letterlijk de ene hand de ander.”

#weerspiegelen

#hetgaatnietomzeep staat op de schouders van het bestaande project #weerspiegelen. Dit startte tijdens de eerste lockdown in Zwolle en is inmiddels uitgerold in andere steden. Van Veen nodigde hiervoor stadsdichters uit voor een 20-seconden gedicht. Deze werden op folie gedrukt en geplakt op spiegels van de toiletruimtes in de horeca. Zo transformeerden hij spiegels naar nieuwe podia. “#hetgaatnietomzeep is dus een logisch vervolg van #weerspiegelen. “Projecten waarin we onze handen ineen slaan voor de kunst”, zegt Van Veen. “Het is daarmee zeker niet het laatste project, want juist nu hebben we behoefte aan positiviteit, inspiratie en een glimlach.”

Wonderschoon! is te koop vanaf 28 januari 2021 bij werfzeep.nl en natuurwinkels. Bij elk blok natuurzuivere zeep zit een gedicht waarmee je zorgt dat de dichter niet om zeep gaat. De wikkels van de eerste serie zepen zijn bedicht door Rodaan al Galidi en Maud Vanhauwaert, ambassadeurs van de Poëzieweek, en de dichter Dorien Dijkhuis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button