Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Openbaarheidsdag 2024; Zuiveringsbesluiten 1945-1948

Interessante stukken van net na de Tweede Wereldoorlog

Zwolle – Regelmatig komt er nieuwe informatie naar boven uit archieven. Vanuit onderzoekers die diep in de archieven duiken of de scanmedewerkers die wel een heel bijzonder stuk onder het scanapparaat krijgen. Elk jaar op Openbaarheidsdag staat Collectie Overijssel stil bij de stukken die openbaar worden en beschikbaar komen voor onderzoek, dit jaar zijn dat 820 archiefstukken.

Openbaarheidsdag

Het kan voorkomen dat bij archieven die aan een archiefinstelling worden overgedragen de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de privacy van nog levende personen te beschermen. Deze termijnen worden altijd vooraf bij overdracht bepaald en de afscherming vervalt op 1 januari van het jaar na het verstrijken van deze termijnen. Openbaarheidsdag wordt gevierd op de eerste werkdag van het nieuwe jaar en is een moment om het belang van openbare archieven voor de samenleving te benadrukken.

820 archiefstukken uit 130 archiefblokken

Per januari 2024 komen er bij Collectie Overijssel 820 archiefstukken uit 130 archiefblokken beschikbaar voor inzage door het publiek, uit de periode 1923 – 2003. Van huwelijksakten tot zakelijke documenten, uit overheids- en particuliere archieven.

Uitgelicht: Zuiveringsbesluiten 1945-1948

Dit jaar komen er ook weer interessante stukken openbaar uit of net na de Tweede Wereldoorlog. In het archief van het Provinciaal bestuur van Overijssel bevinden zich 10 dozen met 14 stukken over de uitvoering van het Zuiveringsbesluit 1945-1948.

Na afloop van de Duitse bezetting wordt in heel Nederland het Zuiveringsbesluit toegepast. Zuivering betreft niet-strafrechtelijke maatregelen tegen mensen die mogelijk ‘met de vijand hebben geheuld’. De zuivering van overheidspersoneel vond plaats op alle niveaus, van burgemeesters tot brugwachters.

In deze stukken staan persoonlijke gegevens van enkele honderden personen. Dit zijn ook namen van personen die alleen zijdelings betrokken waren in het onderzoek of die werden vrijgesproken van alle blaam. Op de website van Collectie Overijssel lees je hoe met deze informatie om te gaan voor eigen onderzoek.

Zelf op onderzoek uit

Op de website van Collectie Overijssel is vanaf 2 januari 2024 een compleet overzicht van de openbaar gekomen archiefstukken te vinden. Om te stukken in te zien kunnen deze worden aangevraagd en kan er een bezoek worden gepland naar de studiezaal.

Stukken Openbaar 2024 Totaaloverzicht

Gerelateerde artikelen

Back to top button