Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

ZAC krijgt status lokale jeugdopleiding van KNVB

Zwolle – De KNVB heeft ZAC gecertificeerd als ‘Lokale Jeugdopleiding’. Zaterdag september kreeg bestuurslid Remco Voorhorst het certificaat overhandigd uit handen van Mark van Toorn van de KNVB. Voor de jeugdopleiding van ZAC is dit een mooie erkenning van het beleid dat de afgelopen seizoenen is herzien en doorontwikkeld.

Als eerste voetbalvereniging in Zwolle behoort ZAC hiermee tot een selectieve groep clubs met de status lokale jeugdopleiding. Van de ruim 2600 voetbalverenigingen in Nederland beschikken ongeveer honderd clubs over een KNVB-certificaat voor hun jeugdopleiding.

Aan het behalen van het certificaat ging een intensief traject vooraf. In samenwerking met sportadviesbureau NMC Bright heeft ZAC het afgelopen seizoen het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB doorlopen. De jeugdopleiding is op 65 punten doorgelicht en beoordeeld. Voorbeelden hiervan zijn beleid en bestuur, opleidingsvisie, het technisch kader, ontwikkelkansen voor jeugdspelers en trainingsprogramma’s.

Dit leverde een aantal verbeterpunten op waaraan gewerkt moest worden om het certificaat te behalen. Dit waren onder andere gekwalificeerde, gediplomeerde trainers, visie op opleiden, spelersvolgsysteem en keeperstraining. Samen met specialisten van NMC Bright, de KNVB en externe experts hebben we een verbeterplan opgesteld. De nadruk lag hierin op diploma’s voor trainers/coaches en het herzien en doorontwikkelen van de opleidingsvisie. Twee trainers volgden met succes de opleiding UEFA C Youth. Daarnaast volgde een groot aantal trainers de KNVB pupillencursus. Enkele betrokken trainers hebben samen met de KNVB een opleidingsdocument opgesteld.

De vervolgstap voor ZAC is de daadwerkelijke vertaling naar trainingen en de uitvoering op het veld. Ook het invoeren van een spelersvolgsysteem en het scholen van trainers staan op de agenda. Een nieuwe Technische Commissie gaat zich hier het komende seizoen mee bezig houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button