Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Z.A.C. de bakermat van de Nederlandse jeugdcompetitie

Zwolle – 100 jaar geleden organiseerde Z.A.C-er Anton ten Doesschate de eerste jeugdvoetbalcompetitie van Nederland bij Z.A.C.. Op 19 februari 1921 werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen Z.A.C. en Hercules.

Geschiedenis Z.A.C

Al vroeg zag Ten Doesschate, voor zijn vrienden ‘Does’, het belang van een goede jeugdopleiding. Daarom zorgde hij er voor dat in 1917 de leeftijdsgrens voor de jeugd van 13 naar 10 jaar ging. Z.A.C. had op dat moment 20 jeugdleden. Zij trainden wel, maar speelden geen wedstrijden. De bond had toen nog weinig aandacht voor jeugdvoetbal. Ten Doesschate nam in 1921 daarom zelf het initiatief. Hij wierp zich op als ‘competitieleider’, stelde een reglementje op, promoveerde enkele leden tot scheidsrechter en legde contact met clubs uit de buurt. Met tien teams ging op 19 februari van dat jaar de eerste jeugdcompetitie van Nederland van start!

Anton ten Doesschate kwam uit een Twentse textielfamilie en volgde later zijn neef op als directeur van de bekende kruidenfabriek Ten Doesschate aan de Thorbeckegracht (nu Euroma). Hij was in de jaren ’20 van de vorige eeuw rechtsbuiten van het eerste elftal van Z.A.C. en speelde een aantal keren samen met Z.A.C. legende en latere Nederlands elftalspeler Bep Bakhuys.

De mijlpaal van 100 jaar jeugdcompetitie in Nederland laten we niet ongemerkt voorbij gaan. De inzet van Anton ten Doesschate voor het jeugdvoetbal herdenken we met een plaquette aan ons clubhuis. En naar voorbeeld van ‘het haasje’ van de KNVB introduceren we ‘het Doesje’ ter ere van ‘Does’. Het Doesje is een speld die een speler of speelster krijgt bij het debuut vanuit de jeugdopleiding in het eerste elftal van Z.A.C.. Hiermee benadrukken we het belang van jeugdvoetbal, en het belang van het binden van de jeugdleden aan de club.
De geplande bijeenkomst met de familie van Anton ten Doesschate, de KNVB, wethouder René de Heer en onze jeugd stellen we in verband met de coronamaatregelen uit naar een later moment.

De club van 100 van ZAC heeft dit initiatief geadopteerd en zal hier een rol in gaan vervullen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button