BerkumNieuws in beeldNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Piloot neergestorte Amerikaanse bommenwerper bij Berkum: ‘Goddank ik ben gered”

Foto's © Peter Denekamp

Zwolle – Op 11 januari 1944 stortte bij Berkum een Amerikaanse bommenwerper neer.  Bij de noodlottige crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden van de B-17 ‘Flying Fortress’ bommenwerper om het leven. Jaarlijks worden de slachtoffers herdacht bij het monument aan de Eikenlaan in Berkum door leerlingen van de Campherbeekschool uit Berkum, omwonenden en leden van de Veteranen Vereniging Zwolle.

Het vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Maar door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle.

Piloot geholpen

De bij de herdenking aanwezige Gerrit Bosman heeft zelf meegemaakt dat de bommenwerper neerstortte.  Hij vertelt over de  22-jarige piloot van het vliegtuig die met zijn parachute net over de brug aan de andere kant van de Vecht is neergekomen.  Het vliegtuig zelf stortte op de plek neer waar nu het monument staat aan de Eikenlaan. “Toen lagen die stukken hier allemaal over het hele weiland verspreid.” Bosman was toentertijd 7 jaar en is nadat het vliegtuig was neergestort er samen met zijn vader heengegaan. Hulp kon er toen niet geboden worden: “We mochten er helemaal niet bij komen. De Russen jaagden ons weg. We mochten er alleen maar naar kijken.”

“Goddank ik ben gered”

“Die piloot is ’s avonds of ’s nachts bij ons achter in een bosje geweest en toen heeft ie kleren van pa aangetrokken, boerenkleren. ” vertelt Bosman geëmotioneerd door de herinnering. De piloot heeft zich daarna verstopt in een bosje. De vader van Gerrit Bosman heeft hem geholpen met een jas omdat het koud was.  “Pa heeft daarna een leraar van de school opgehaald, die Engels kon”.  Hij kende deze Engelse leraar omdat de man bij de boerderij van de Bosman’s in de oorlog melk kwamen halen. Toen deze leraar in boerenkleren en het Amerikaanse volkslied fluitende het land op ging richting de piloot reageerde die : “Goddank ik ben gered.”

De handschoenen kregen vader en zoon Bosman als souvenir van de piloot. Ook kregen ze een zakdoek waarin de zijn initialen staan. Gescheurd weliswaar omdat de piloot bij zijn vlucht in het prikkeldraad had gezeten.

 

 

Back to top button