Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

WVF – Enter Vooruit 2-2

Zwolle – Het zal zo’n 12 jaar geleden zijn dat Marc van der Vegte, als jonge speler zijn debuut maakte in het amateurvoetbal, als linksback bij WVF. Hij speelde destijds een handvol wedstrijden in het eerste team en begon vervolgens aan een reis door het voetbalamateurlandschap die hem voerde langs een hele rits clubs. Afgelopen zomer keerde de nu 31-jarige Van der Vegte terug op het oude nest. Na jarenlang in de hoofdklasse of eerste klasse te hebben gespeeld, vindt hij zichzelf nu terug in een team dat tweede klasse speelt, dat moet werken voor de punten en dat volop in ontwikkeling is. Wie denkt dat de routinier komt afbouwen bij WVF, heeft het mis. De middenvelder heeft aan de start van het seizoen hard gewerkt om fit te worden en laat vrijwel wekelijks zien wat voor een klasse-voetballer hij is. In zijn ijver loopt hij het ene moment in de spits druk te zetten op de centrale verdediging van de tegenstander terwijl hij een paar minuten later de bal wegkopt uit het eigen doelgebied. Van der Vegte is overal op het veld, werkt zich een slag in de rondte en vindt ook nog tijd om te discussiëren met scheidsrechter Harrie van Beek over een vermeende overtreding. Langs de kant is goed te zien hoe belangrijk de ervaren middenvelder is voor het jonge team van WVF, terwijl onder het in steeds grotere getale opgekomen publiek ook regelmatig opmerkingen worden gemaakt dat het allemaal wel wat minder moeilijk kan. Want ook dat is Van der Vegte. In zijn ijver en zijn briljante ingevingen gaat ook regelmatig iets mis. En als er vervolgens in de omschakeling naar de verdediging ergens een gaatje valt, valt op dat Van der Vegte nog in zijn rouwmomentje zit en nog niet met omschakelen bezig is. Op zulke momenten is WVF kwetsbaar en vraagt het een hoop discipline van de overige middenvelders om de gaten dicht te lopen.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de nummer 2 van de ranglijst van de tweede klasse H, Enter Vooruit, kan trainer Herben Visscher, beschikken over grotendeels dezelfde spelersgroep als de laatste weken. Ten opzichte van het gelijke spel van twee weken geleden tegen Den Ham, heeft er één wijziging plaatsgevonden in de basisopstelling; Robbert-Jan Stals staat als rechtsback gepositioneerd, wat ten koste gaat van Kristian Bril, die op de bank plaats heeft genomen. Voor de aftrap wordt door zowel WVF als ook door Enter Vooruit bloemen uitgereikt aan de jubilerende scheidsrechter Harrie van Beek, die zijn 1000e wedstrijd in het amateurvoetbal fluit.
WVF begint geconcentreerd aan de wedstrijd en heeft in de beginfase de wedstrijd onder controle. Kleine kansjes ontstaan, maar echt gevaarlijk worden beide teams niet in de beginfase. In de 14e minuut zet Marc van der Vegte aan de linkerkant van het veld een combinatie op, via de nuttig spelende linkermiddenvelder Michel Koning krijgt hij de bal op de linkerpunt van de 16 terug en dan besluit hij intuïtief tot iets wat er vanaf de kant briljant uitziet; de bal wordt met rechts meegenomen en perfect voor zijn linker gelegd, waarna een verwoestende uithaal volgt die ervoor zorgt dat de bal met een curve diagonaal de winkelhaak van de rechterkruising in gejaagd wordt. 1-0 voor WVF. Deze goal is een plaatje, puur genieten voor het Westenholter publiek, voor de neutrale kijker en (iets minder) voor de meegekomen Entenaren.

WVF zit vervolgens in de wedstrijd en laat zien goed mee te kunnen met de ploeg uit Enter, die tot vanmiddag in 7 wedstrijden nog niet verloren heeft. Ook Enter blijft rustig voetballen, raakt niet in paniek en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Een paar minuten na de 1-0 lijkt die al te komen; na een goede aanval komt één van de spitsen van Enter vrij voor de goal, passeert met een droog schot doelman Mike te Wiele en denkt al te hebben gescoord. Maar als een duveltje uit een doosje komt linksback Romano Luhukay het doelgebied ingevlogen en kopt de bal miraculeus van de lijn waardoor de stand voorlopig 1-0 in het voordeel van WVF blijft. Vervolgens blijft de wedstrijd grotendeels in balans totdat vlak voor rust Enter Vooruit uit het niets de stand gelijk trekt als vanaf de rechterkant via een individuele actie teveel ruimte ontstaat en de bal bij de tweede paal kan worden binnengeschoten door de vrijgelaten Ron Smit. Een paar minuten later gaat heel Enter verhaal halen bij scheidsrechter van Beek omdat de 2-1 voor WVF in het net ligt en de veel vlaggende grensrechter van de gasten genegeerd wordt door de scheidsrechter die goed zicht heeft op de situatie en de goal goedkeurt. Uit een afgeslagen aanval van WVF, wordt de bal op het middenveld opgevangen door Martijn Ruijsch die het leer vervolgens over de verdediging van de gasten heen legt, waarna het weer Marc van der Vegte is die achter de bal aangaat en hem over de uitkomende keeper heenlepelt, waardoor de Westenholtenaren met een verdiende 2-1 voorsprong de rust in kunnen gaan.

Na de rust twee onveranderde teams. In de veel minder boeiende tweede helft verandert het spelbeeld in de eerste fase niet veel van dat in de eerste helft. WVF speelt geconcentreerd en lijkt na een kwartier in de tweede helft via Hessel Berends op 3-1 te komen als hij aan de linkerkant van het strafschopgebied wordt vrijgespeeld en zijn inzet op de paal ziet komen. Vervolgens weet ook Brend Mellema uit een lastige hoek de bal er niet in te krijgen zodat de 2-1 op het bord blijft staan. Na ruim een uur komt Jon Lieben de verder onzichtbare Berends vervangen en gaat als diepe spits spelen. WVF probeert de wedstrijd uit te spelen en de 2-1 over de streep te trekken. Terwijl Enter Vooruit aanvallend wisselt, brengt trainer Visscher met Patrick Koning een middenvelder voor spits Brend Mellema. WVF heeft steeds meer moeite om onder de druk uit te komen en moet een aantal corners toestaan. Een paar minuten voor het eindsignaal gebeurt het haast onvermijdelijke, Enter komt door een volley uit een corner via weer Ron Smit op 2-2. In de minuten die volgen probeert Enter ook nog de winnende treffer te maken, maar is het WVF dat de beste kansen krijgt. Via de voor Van der Vegte ingevallen Jort van den Belt komt het team nog een paar keer gevaarlijk door over de linkerflank en kan nog bijna de winnende treffer op het bord brengen.

2-2 is uiteindelijk een terechte uitslag waar beide teams mee kunnen leven op basis van de wedstrijd. Met iets meer geluk had er voor WVF wellicht nog meer in gezeten, maar aan de andere kant had het dan ook zomaar andersom kunnen zijn. Ten opzichte van voorgaande wedstrijden valt op dat WVF stabieler wordt, dat het middenveld en de verdediging beter op elkaar ingespeeld raken, er patronen ontstaan en dat daardoor ook de rol en de extra klasse van een speler als Marc Van der Vegte achter de spitsen beter uit de verf komt. En dan blijkt WVF een moeilijk te kloppen tegenstander waar rekening mee zal moeten worden gehouden in de rest van dit seizoen.

WVF 1 – Enter Vooruit 1 2-2 (2-1)

Scoreverloop: 14. Marc Van der Vegte 1-0; 41. Ron Smit 1-1; 43. Van der Vegte 2-1; 88. Smit 2-2
Opstelling WVF: Te Wiele; Stals, Reijnen, Heukels, Luhukay; Mulder, Ruijsch, Michel Koning; Mellema (74. Patrick Koning), Berends (66. Lieben) en Van der Vegte (90. Van den Belt)