Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Groene parel in de stad: De Stadsoase opent in Zwolle

Zwolle – Een verborgen tuin vol bloemen en vogels, waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Dat is De Stadsoase, een nieuw initiatief dat op zaterdag 8 juli werd geopend in de Kapelsteeg in Zwolle.

De Stadsoase: een wilde tuin in het hart van de binnenstad

Op zaterdag 8 juli is dit nieuwe groene pareltje in de Kapelsteeg door wethouder Arjan Spaans onthuld. In het bijzijn van werkgroepleden en belangstellenden werd de onthulling gevierd. En dankzij kindertheater Thuis bij Molletje, gebeurde dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Stel je een klein stukje wildernis voor, midden in het gestructureerde landschap van de stad. Een wilde, afgelegen tuin die een oase van rust is in het snelle tempo van de omgeving. Dát was de droom rondom De Stadsoase. En die droom is werkelijkheid geworden in de Kapelsteeg.

Eén van de drijvende krachten achter het project – Irène Alders  – legt uit: “Het begon met een muurschildering om te voorkomen dat er nog meer graffiti op de muren kwam en nu is het een stadsoase. Het was een plek waar veel gepiest werd en waar veel werd overgegeven tijdens uitgaansavonden, en dat is toch niet iets waar je als stadsbewoner mee moet leven, maar waar je wel wat aan kunt doen. We hebben dat geprobeerd met groen. ”

Een oase van rust en biodiversiteit in Zwolle

Met De Stadsoase is de binnenstad vergroend, met oog voor biodiversiteit. Naar aanleiding van een idee dat is uitgewerkt door studenten van de opleiding Global Project and Change Management van Hogeschool Windesheim. Ze zijn geholpen door Gooitz van  Gooitske Zijlstra – een van de initiatiefnemers

Het idee is ondertussen gerealiseerd. De Stadsoase is vrij toegankelijk voor het publiek en is te vinden in de bocht van de Sassenstraat , links van de winkel Blauwdruck.

 

Laurenskapel Kapelsteeg 7-9:  Hier stichtte in 1444 de vermogende burgemeester mr. Johan van Ittersum een gasthuis voor arme lieden met een kapel. In 1805 opgeheven en geleidelijk gesloopt. Een gedeelte van deze kapel is teruggevonden in de achterzijde van het pand Kapelsteeg 7-9.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button