BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Veel ideeën en meningen opgehaald

Toekomst gebieden Stadsbroek en IJsselvizier

Zwolle – Veel Zwollenaren en belanghebbenden hebben in de eerste maanden van 2023 meegedacht over de toekomst van de gebieden Stadsbroek en IJsselvizier. In deze periode stond het ophalen van de ideeën en meningen uit de stad centraal. Dit is op allerlei manieren gedaan: via een speciale website, inloopavonden, keukentafelgesprekken, en een enquête. Dit heeft veel ideeën en meningen opgeleverd om mee te nemen in de verdere visievorming over de toekomst van deze gebieden.

Gerdien Rots, wethouder Ruimtelijke Ordening: “Ik ben trots op het enthousiasme en de betrokkenheid van veel mensen die mee hebben gedacht over de toekomst van Stadsbroek en IJsselvizier. Dit heeft Zwolle veel opgeleverd. De betrokkenheid van Zwollenaren is erg groot: er zijn ruim 1.500 vragenlijsten ingevuld, meer dan 90 ideeën ingediend en veel bewoners gaven hun mening over deze ideeën. Ook zijn er gesprekken gevoerd tijdens de inloopavonden met vele Zwollenaren en aan de keukentafels bij agrariërs in het gebied. Wij leggen deze waardevolle opbrengst met ons advies voor aan de gemeenteraad. We zijn benieuwd naar de visie en de mening van de raad.” Alle opbrengsten van de afgelopen tijd zijn te lezen in het participatiejournaal.

Voorleggen aan Zwolse gemeenteraad

Het Zwolse college van burgemeester en wethouders legt het participatiejournaal en een document met ‘richtinggevende uitspraken’ voor aan de gemeenteraad. De richtinggevende uitspraken geven aan welke functies wel of niet gewenst zijn in deze gebieden in de toekomst. De gemeenteraadsleden kunnen vervolgens een mening geven, aanvullingen voorstellen doen en prioriteiten benoemen. Deze input wordt meegenomen bij het verder uitwerken van afzonderlijke toekomstplannen voor de gebieden Stadsbroek en IJsselvizier.

Klankbordgroep

Ook een klankbordgroep met vertegenwoordigers van verschillende betrokken groepen geeft haar advies over het concept voor de richtinggevende uitspraken. Op basis van dit advies en de reactie van de gemeenteraad, stelt het college een definitief voorstel op voor Stadsbroek en IJsselvizier met daarin uitgangspunten voor de gebieden. Deze wordt waarschijnlijk eind 2023 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Toekomst van de gebieden

Het college legt met deze concept richtinggevende uitspraken een richting voor aan de raad voor beide gebieden. Op basis van de opbrengsten stelt het college voor om grootschalige woningbouw voor deze gebieden uit te sluiten. Daarnaast vragen beide gebieden om maatwerk en stelt het college voor om een toekomstperspectief te geven voor deze gebieden waarbij veel aandacht is voor groen, recreatie, behoud van het agrarische landschap (IJsselvizier) en het ontwikkelen van een visie voor een parklandschap (Stadsbroek). Eventuele woningbouw wordt niet uitgesloten, maar moet passen bij het gebied.

Gerelateerde artikelen

Back to top button