Data &, StatistiekEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Woningen zijn in Zwolle meer waard dan ooit

Zwolle – De waarde van woningen in Zwolle heeft dit jaar een nieuw hoogtepunt bereikt. De gemiddelde WOZ-waarde van een huis in Zwolle is op 1 januari van dit jaar 232.000 euro. Dat is dertienduizend euro meer dan vorig jaar, en daarmee komt de woningwaarde in Zwolle op een punt uit hoger is dan ooit tevoren. In heel Nederland worden overigens records gebroken, en als je kijkt naar de gemiddelde woningwaarde dan is die in Overijssel gemiddeld vergeleken met de rest van Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vandaag zijn gepubliceerd.

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

Relatief hoge woningwaarde in Zwolle

Van alle gemeenten die Zwolle omringen steeg alleen in Kampen en Hattem de WOZ-waarde nog sneller. In Kampen is de gemiddelde WOZ-waarde overigens wel een stuk lager, namelijk 216.000 euro. De woningwaarde in Zwolle is overigens aanzienlijk hoger dan de andere Overijsselse grote steden. In Almelo, Hengelo, Enschede en Deventer ligt die tussen de 168.000 euro en 206.000 euro.

Het inkomen stijgt niet mee

Huizen worden steeds duurder, vooral als je het bekijkt in verhouding tot het inkomen. In het jaar 2000 was een woning in Zwolle gemiddeld 74.000 euro waard bij een modaal inkomen van ongeveer 25.000 euro. Vandaag de dag is een woning dus drie keer zoveel waard, maar is het inkomen in dezelfde periode slechts gestegen tot 36.000 euro. Het modale inkomen van mensen is dus bij lange na niet drie keer zo hard gestegen. Sterker nog: de woningwaarde steeg in Zwolle in één jaar tijd net zo hard als dat het modale inkomen in Nederland in twintig jaar steeg.

Gerelateerde artikelen

Back to top button