112 nieuwsNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweer IJsselland over op nieuw soort blusschuim

Zwolle – In de komende jaren moeten brandweerkorpsen al het blusschuim dat fluor bevat vervangen door nieuwe soorten blusschuim zonder fluor. Fluor in blusschuim is namelijk niet meer toegestaan, net zoals PFAS. Maar wat betekent deze overgang naar het nieuwe blusschuim eigenlijk in de praktijk?
Voor Brandweer IJsselland betekent dat dat ze haar watertankwagens, die nu nog beschikken over een schuimblusinstallatie, alleen nog voorzien van water. In plaats daarvan komen er drie schuimbluscontainers in Zwolle, Deventer en Ommen.

Training voor de Brzo-inspecteurs

Want wat zijn de eigenschappen van blusschuim zonder fluor? Welke technische, organisatorische en logistieke gevolgen heeft de vervanging voor de brandweer? En wat is de rol van industriële veiligheidsspecialisten bij deze overgang, met betrekking tot hun advies- en toezichtstaken? Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben Brzo-inspecteurs (gevaarlijke stoffen) van de vijf oostelijke veiligheidsregio’s (Oost-5) van 13 tot 17 maart 2023 een internationaal erkende schuimtraining gevolgd in Vernon, Frankrijk.

De training is verzorgd door Opleidingsinstituut H2K en schuimfabrikant Dr. Sthamer en was op het terrein van een voormalig raffinaderij die is omgebouwd tot trainingscentrum voor brandweerkorpsen. Een unieke locatie waar alle denkbare (industriële) brandscenario’s van klein tot zeer groot op een realistische manier geoefend kunnen worden. Een uitgebreid verslag van deze training lees je hier.

Schuimbluscontainers

De schuimbluscontainers zijn uitgerust met fluorvrij blusschuim. De schuimbluscontainers worden vooral ingezet bij industriële branden of bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Brandweer Ijsselland verwachtte dat ze in juli nog geleverd werden. Hierna volgt een inwerktraject voor de betreffende posten, voordat ze inzetbaar zijn. Meer nieuws daarover volgt dus binnenkort!

Bron
brandweer Ijsselland

Gerelateerde artikelen

Back to top button