Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVerkeerVoorpagina

Wipstrikkerallee op de nominatie om 30-kilometerzone te worden

Van 50 naar 30 kilometer per uur op wegen binnen de buitenring

Zwolle – De maximumsnelheid op wegen binnen de ringweg van Zwolle moet zo veel mogelijk worden teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat geldt ook voor de snelheid op de binnenring. Dat staat al langere tijd op het wensenlijstje van het college. Zover is het echter nog lang niet maar het stadsbestuur heeft nu in de begroting voor 2023 wel 100.000 euro uitgetrokken om van de Wipstrikkerallee een 30 kilometerzone te maken. Een belangrijke doorgaande weg in Zwolle die dus als eerste wordt aangepakt.

Twee kruispunten op de Wipstrikkerallee worden deze maand heringericht. De afslag van de Wipstrikkerallee naar de Brederostraat, het kruispunt Brederostraat/Herenweg en de oversteek bij het Top Naeffpad worden aangepast. Met deze aanpassingen wordt het oversteken van langzaam verkeer veiliger en voor doorgaand verkeer onaantrekkelijker om de Brederostraat in te rijden.  – Foto © RTV Focus Zwolle

Binnenring moet autoluw worden

Zwolle wil dat er ruim baan komt voor voetgangers en fietsers in de binnenstad. Daarom moet het autoverkeer zoveel mogelijk over de buitenring  zodat de binnenring autoluw kan worden. Om het autoverkeer naar de buitenring te krijgen moet de snelheid van wegen binnen die ring naar beneden.

Landelijk is de ambitie om de leidende maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur terug te brengen. In Zwolle willen we hier nu ook concreet uitvoering aan geven Gerdien Rots, Wethouder Verkeersveiligheid

 

“Landelijk is de ambitie om de leidende maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur terug te brengen. In Zwolle willen we hier nu ook concreet uitvoering aan geven.”, zo stelt Wethouder Gerdien Rots van Verkeersveiligheid. Met deze verlaging moet de verkeersveiligheid beter worden. Ook speelt de vermindering van uitlaatgassen in de binnenstad een rol.

In het coalitieakkoord is voor 2023 100.000 euro vrijgemaakt om te investeren in verkeersveiligheid. “Deze middelen willen we inzetten om een eerste stap te zetten in verlaging van de maximumsnelheid. We denken hierbij aan de Wipstrikkerallee.” aldus Rots. Op deze belangrijke doorgaande weg wordt dit jaar het kruispunt met de Brederostraat en Top Naeffstraat al aangepast. De rotonde met de Hanekamp staat op de nominatie om aan te pakken. “Met de investering van 100.000 euro  zouden we de overige kruispunten van de Wipstrikkerallee aan kunnen pakken waardoor de hele weg naar 30 km/u terug zou kunnen.”

Oversteek Wipstrikkerallee bij het Top Naeffpad – Foto © RTV Focus Zwolle

Het begrotingsvoorstel voor de aanpassing van de Wipstrikkerallee moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Zij vergadert hierover op  vrijdag 11 november. Inspreken over de begroting kan tijdens de raadsvergadering op maandag 7 november, 19.30 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via raadsgriffie@zwolle.nl (aanmelden kan tot maandag 7 november, 10.00 uur).

Gerelateerde artikelen

Back to top button