Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Winterweer op komst, voor hoe lang?

Prognose lange termijn door: Jelle Muller

Zwolle- Het wordt winter. Afgelopen zondag schreef ik al over de mogelijkheden met betrekking tot het winterse weer. Ik had het toen over 35% kans op echt winterweer en noemde de potentie van het winterweer maar ook de gevaren. Teamlid Leon schreef er eergisteren opnieuw over en inmiddels ziet het er alleen maar beter uit.

Vanaf 5 februari zijn Jelle, Leon en Matthijs van Art of Thunders dagelijks te horen op Radio Focus met het weerbericht voor Zwolle en omstreken!

Het wordt kouder

Eigenlijk begint het hele proces nu al. Koude lucht op grotere hoogte (1,5 km) gaf ons vandaag natte sneeuw en hagel. Op de Veluwe werd het lokaal zelfs even wit. Vannacht gebeurt dit weer. Zeker in de Limburgse heuvels.
Verder merken we er nog niet veel van. De temperatuur daalt wel langzaam en van vrijdag op zaterdag draait de wind al een beetje. Het wordt kouder. Van 6 graden morgen, gaan we naar 4 graden op zaterdag en 3 graden op zondag. Het weerbeeld is daarbij vrij droog. Er valt af en toe een bui met wat natte sneeuw maar over het algemeen is het vrij droog met af en toe wat zon. In de nachten gaat de temperatuur richting, of net iets onder het vriespunt komen.

Vanaf zondag zien we echte winterkaarten verschijnen. Een echte ONO’en wind transporteert koude lucht uit het oosten naar Nederland. Voor hoelang is onduidelijk.

Na het weekend gaan we te maken krijgen met echt winterweer. Overdag blijft het op zowel maandag als dinsdag in het zuiden van Nederland een graad of 2 boven het vriespunt, in het noordoosten komt het kwik hier net niet meer bovenuit. Daarnaast gaat het ook flink vriezen. Zeker met opklaringen kan het dan afkoelen. -4 tot -7 graden is dan heel logisch. Met bewolking blijft het slechts 2 of 3 graden onder nul. Met slechts een zwakke aflandige wind wordt er, mits het vrij helder blijft, een forse ijsaangroei verwacht. De omstandigheden zijn dan goed te noemen. Hoe helder het blijft, is nog enigszins onzeker. Dat is wel van groot belang want bij bewolking gaat dit proces zeer traag en blijft het aanzienlijk ‘warmer’.

Schaatsijs

Ik krijg veel vragen over schaatsijs. Hoe zit dat?
Voor schaatsijs op ondiepe sloten en ijsbanen is er toch minimaal 3-4x matige en 2x serieuze lichte vorst nodig is. Liefst meer. Dat lijken we nipt te gaan halen, maar spannend wordt het zeker.
Woensdag volgt namelijk nog een koude dag. Het lijkt wel op maandag en dinsdag, maar wellicht vriest het bijna in heel het land de hele dag. Dan kunnen we op veel plekken een ijsdag noteren. Daarna is het onduidelijk. Onder de rug van een uitloper van het hogedrukgebied zou het lang koud kunnen blijven, tot in het weekend. Wanneer de rug van het hoog iets naar het zuiden zakt krijgen wij een windje van zee en op wat nachtvorst na klimt de temperatuur overdag dan toch veel te ver boven nul. Dit zal in de loop van het weekend duidelijk worden verwacht ik.

IJsbanen

Duidelijk te zien is de onzekerheid na woensdag. De meeste berekeningen kiezen voor een warmer weertype.
We houden het in de gaten, maar om over schaatsen te praten voor er überhaupt sprake is van een ijsvloer, is in principe niets voor mij.
Wat de ijsbanen betreft, ik zou voorbereidingen treffen. Het is tot nu toe veruit de grootste winterkans deze winter. Een kans op winterweer, hebben we op de sneeuwsituatie van december na, deze winter nog niet gehad.
Opgesteld door Jelle Muller
Gemaakt op 01-02-2018

Lees meer: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/prognose-lange-termijn/

Gerelateerde artikelen

Back to top button