Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Winterse week in aantocht

Zwolle – Vanochtend beleefden we de eerste lokale vorstnacht van november. Volgende week gaat het vrijwel elke nacht vriezen. En indien er neerslag valt, zou dat zomaar ook eens (natte) sneeuw kunnen zijn. Nederland mag zich opmaken voor de eerste winterse week van dit seizoen, aldus Weerplaza.

De weersomslag ten opzichte van vorige week is voor iedereen duidelijk. Vorige week werd het in Nederland dagelijks nog 13 tot 16 graden, dit weekend stijgt het kwik amper boven de 10 graden uit. Verder heeft het droge weer, met mist en zon, plaatsgemaakt voor vaker ook regen. Maar hier blijft het niet bij weet Weerplaza. “Een extra lading koude lucht is onderweg en bereikt ons na het weekend. De temperatuur levert dan opnieuw enkele graden in. Ik verwacht halverwege volgende week een middagtemperatuur van slechts 5 graden. In de nachten gaat het vrijwel overal licht vriezen, 0 tot -5 graden, en aan de grond daalt het kwik tot onder de -5 graden.”, aldus Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

De koude nachten gaan vanaf maandag mogelijk samen met gladheid. Voor het eerst deze winter zullen de wegen afkoelen tot onder het vriespunt en indien ze nat zijn, zal het glad worden. Severin: “Met het binnenstromen van de extra koude lucht zijn we ook extra alert op de neerslag. Een koude atmosfeer kan immers aanleiding geven tot sneeuwval. In de diverse weermodellen beginnen we berekeningen te zien die inderdaad aangeven dat sneeuw mogelijk wordt, maar overtuigend is het nog niet.” De kans op (natte) sneeuw in de loop van volgende week schat Weerplaza op dit moment op 10 tot 15%. Veel waarschijnlijker is dat we vanaf dinsdag een aantal dagen met vrijwel droog weer hebben. In de nacht en vroege ochtend is er kans op mist en gladheid. Daar waar de mist oplost, wordt het ’s middags rond 6 graden. Mocht het ergens langdurig grijs blijven dan komt de temperatuur amper boven het vriespunt uit.

De tegenstelling met vorig jaar is groot. Toen begon november zeer zacht. Op 7 november werd het plaatselijk zelfs 19 graden. Na november volgde een recordwarme decembermaand. Wat dat betreft, is de huidige start hoopvoller voor iedereen die wil gaan schaatsen.

De eerste winterse week is dus in aantocht. Winterjas, handschoenen, muts en sjaal kunnen we volgende week goed gebruiken. Ook de ijskrabber mag weer aan de slag. In het verkeer moeten we rekening houden met gladheid, met name door bevriezing van natte weggedeelten, en ook mist kan hinderlijk aanwezig zijn. De kans op sneeuw blijft voorlopig klein, maar een witte verrassing is mogelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button