KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Winnaars Britten Celloconcours 2021 bekend

Valentijn Jeukendrup, Lidwien Kuijper en Jurre Koopmans winnen 1e prijs Britten Celloconcours

Zwolle – Op 12 en 13 juni vond het Britten Celloconcours plaats voor jonge cellisten van 10 t/m 18 jaar. Vanuit het hele land kwamen 36 deelnemers naar de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar), Lidwien Kuijper (Helmond, 16 jaar) en Jurre Koopmans (Den Haag, 18 jaar) winnen een eerste prijs in de drie categorieën. De jury was verrast door het rijke deelnemersveld.

Valentijn Jeukendrup wint de eerste prijs in de eerste categorie (10 t/m 12 jaar). De jury, onder voorzitterschap van artistiek leider Loes Visser, vindt hem een integer musicus, een echte muzikant: “Hij speelt met flair en virtuositeit en hij heeft een goede concentratie met een mooie focus. Hij kan al enorm veel.” Lidwien Kuijper (Helmond, 16 jaar) wint de eerste prijs in de tweede categorie (13 t/m 15 jaar). “Wat opvalt in haar spel is de grootse, rijke toon”, aldus de jury. “Lidwien speelt volwassen, gedreven en vertellend. Zij overtuigt. Ze is een groot talent met een mooie uitstraling.” De trotse Lidwien: “Ik ben ontzettend blij met deze eerste prijs. Dit geeft mij weer een extra stimulans om beter cello te leren spelen. Naar de masterclass van Anastasia Kobekina kijk ik enorm uit!” Jurre Koopmans (Den Haag, 18 jaar) wint de eerste prijs in de eerste categorie (16 t/m 18 jaar). De jury noemde hem veelbelovend: “Jurre speelt met grote intensiteit, heeft een uitstekende techniek en zijn eigen ideeën zijn poëtisch. Een intelligente, gevoelige en kleurrijke cellist”. Alle drie de eersteprijswinnaars ontvangen onder andere een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het ‘Winnaarsconcert’ op 3 oktober 2021 in Zwolle. Daarnaast krijgen zij een masterclass van de wereldberoemde celliste Anastasia Kobekina.

© Marco Slot Photo

De tweede prijs in de eerste categorie ging naar Christian Akopian (Apeldoorn, 11 jaar) en Arda Naci (Wassenaar, 11 jaar) won de 3e prijs. De aanmoedigingsprijs in de eerste categorie ging naar: Ruben Jasperse (Delfgauw, 13 jaar). De tweede prijs in categorie II was voor Fama Koning (Driebergen, 16 jaar), de derde voor Stacik Ploeg (Genemuiden, 15 jaar) en er zijn 3 aanmoedigingprijzen in deze categorie uitgereikt. Deze gingen naar: Lilian Touray (Den Haag, 13 jaar), Zoey Dor (Amsterdam, 15 jaar) en Gunar Kneppers (Sint Pancras, 13 jaar.) De 2e prijs in de derde categorie ging naar Isaac Lottman (Amsterdam, 17 jaar). De 3e prijs is voor Mudre Buckute (Den Haag, 17 jaar). Aanmoedigingsprijzen in de 3e categorie gingen naar: Douwe Eisses (Delft, 16 jaar), Jitske Wildemans (Goirle, 15 jaar), Jertil Oláh (Hilversum, 18 jaar) en Bart van de Lint (Harderwijk, 17 jaar).

© Marco Slot Photo

De jury werd naast Loes Visser vertegenwoordigd door cellisten Mick Stirling, Larissa Groeneveld, Karlien Bartels en René Berman. Bij het concours kon een zeer beperkt publiek aanwezig zijn. De optredens werden via livestreams op YouTube uitgezonden en zijn voorlopig nog te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button