Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapUit uw buurtVoorpaginaWindesheim

Windesheimer Florens Radewijnschool geeft rekencircuit op Nationale Buitenlesdag

Zwolle – Tijdens de afgelopen Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, kregen leerlingen op 2695 scholen buiten les. In Zwolle deden maar liefst 22 scholen mee met het initiatief van Jantje Beton en IVN. Op de Florens Radewijnschool in Windesheim startte de dag buiten. Er werd gelezen op het schoolplein en de leerlingen legden een rekencircuit af.  De uitdagende  buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas.

Nationale Buitenlesdag

Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar (2400); steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buitenles en gaan ermee aan de slag.

Video still © RTV Focus Zwolle

Beter presteren door buiten leren

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect op het leer- en concentratievermogen van kinderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button