Mooi ZwolleTV ZwolleVoorpagina

► Mooi Zwolle: ‘Wandelroute Huize Windesheim’

Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. Vandaag nemen we je mee naar de wandelroute, de Huize Windesheim. Een landschap met verschillende vogels, vredige huisjes en bijzondere uitkijkjes. Wij nodigen liefhebbers uit, lekker in vrije tijd op pad te gaan in dit prachtige stukje wereld.

Wandelroute Windesheim

Windesheim is een landgoed van ongeveer 570 hectare iets ten zuiden van Zwolle. Het terrein ligt op een oude stroomrug, met ten westen de rivier de IJssel. Zo’n 470 hectare van het landgoed is in gebruik als landbouwgebied en is een prachtig gebied om te ontdekken.

Ons avontuur begint bij de luchtenbelt, wat ooit het oostelijk huis was van van Huize Windesheim – een kasteel dat in 1745 was opgericht en in 1944 was gebombardeerd en jammerlijk genoeg niet meer gerenoveerd is.

Aan de route die wij bewandelen heb je maar een paar bewoners die in, naar mijn mening, sprookjesachtige huisjes wonen.

In de omgeving kun je genoeg vogels bezichtigen. Voor de liefhebbers zijn er ook twee observatiehuisjes te vinden – 1 genaamd de Visarend en 1 met de naam De IJsvogel, die daar inderdaad soms te spotten valt!

Ook – als je goed kijkt – spot je overblijfselen van een waalsteenfabriek onder een dikke laag begroeiing. Nu wordt hij niet meer gebruikt en is hij gewoon een deel van de natuur geworden.

Verder is de Windesheim route een aangename ervaring! Veel te zien – zoals moeras, open vlaktes, mooie bekronkelde begroeide bomen en schattige huisjes. RTV Focus wenst u een fijne dag toe!

Praktische informatie

 • Start- en eindpunt: Windesheimerweg 2, 8015 PR Zwolle.
 • Parkeren: Tegenover de Luctenbelt. (Windesheimersweg 2)
 • Bus: Op Zwolle station, bus 161 pakken (Deventer via Wijhe/Olst) eruit stappen bij de halte, ‘Windesheim, Brug’. Rit van ong. 30 minuten. Dan nog 10 minuutjes lopen.
 • Lengte van de wandeling: 3 km.
 • Horeca onderweg: Hof van Windesheim (in het dorpje, Windesheim, te vinden) 8 minuten loop afstand vanaf begin wandelroute. (Windesheimersweg 2)
 • Toegankelijkheid: Duidelijk aangegeven wegen.
  Één gedeelte moet er over de dijk gelopen worden. Wind, (als er wind zou zijn) kan daar hevig aanvoelen.
  De ijsvogel (het Vogelspothuisje) is makkelijk te vinden en kom je op de route tegen (wordt aangegeven met een bord).
  De Visarend (het vogelspothuisje) ligt van de route af. Is wat moeilijker te vinden. Als je over de dijk loopt, Is hij aan de waterkant in het bosje te vinden.

Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close