EconomieNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Windesheim en Scania gaan samenwerken voor optimalisatie logistieke keten

Zwolle- Hogeschool Windesheim en Scania gaan een intensieve, meerjarige samenwerking met elkaar aan op het gebied van ketenregie.

Windesheimdirecteur Rob van Lambalgen en Leo Bronkhorst, directeur Scania Logistics, ondertekenden maandag 30 januari een convenant waarin voor de komende vijf jaar afspraken zijn gemaakt over samenwerking op het terrein van optimalisatie van de logistieke keten. ‘Scania is voortdurend bezig haar wereldwijde supply chain te optimaliseren. Hiertoe starten we regelmatig verbeterprojecten op’, zegt Leo Bronkhorst. Daarbij zoekt Scania nu de samenwerking met de logistieke opleidingen en lectoraten van Windesheim, waaronder het lectoraat Supply Chain Finance dat onderzoek doet naar het optimaal afstemmen van financiële en logistieke stromen in leveringsketens.

Excelleren in ketenregie

‘Wereldwijd opererende bedrijven als Scania moeten excelleren in ketenregie om succesvol te kunnen zijn’, zegt Windesheimonderzoeker Ronald de Boer. ‘Hierbij dienen zowel logistieke als financiële stromen over de hele productieketen optimaal op elkaar te worden afgestemd. Denk aan efficiënte samenwerking met partners, maar ook intern; bijvoorbeeld als het gaat om de ketensamenwerking tussen verschillende locaties van een bedrijf.’ Windesheim en Scania slaan op dit terrein de handen ineen om van elkaar te leren en in te kunnen spelen op de continu veranderende omstandigheden.

Complexe processen

Onderzoekers van het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim gaan aan de slag met het optimaliseren van het plannings- en werkproces bij Scania en het onderzoeken van de financiële impact daarvan: welke besparingen zijn er te maken? De Boer: ‘Hoe kunnen bijvoorbeeld verschillende productielocaties en hun leveranciers beter samenwerken, wat kan centraal voor alle fabrieken worden aangestuurd zodat er zoveel mogelijk volledig beladen trucks de weg op gaan? Een complex proces waar we meer overzicht in willen aanbrengen en wat vervolgens moet leiden tot kostenbesparingen voor Scania.’ Onderzoekers, docenten en studenten van onder andere de opleiding Logistiek & Economie worden hierin betrokken om de business cases door te rekenen, de effecten van de veranderingen te onderzoeken en vast te stellen wat er op technologisch vlak nodig is.

Kennisuitwisseling

Onderlinge kennisuitwisseling is een belangrijke pijler van de samenwerking. Naast het onderzoek dat Windesheim en Scania doen, gaan Windesheimmedewerkers trainingen bij Scania verzorgen en geven deskundigen van Scania gastcolleges en workshops bij Windesheim. Scania en Windesheim streven ernaar om deze vorm van samenwerking verder uit te bouwen naar andere bedrijven en kennisinstellingen in zowel binnen als buiten Nederland.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button