112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Windesheim decor politietraining ‘school-shooting’

Zwolle – De politie van Team Zwolle-Zuid trainden vandaag op Hogeschool Windesheim. De politie kreeg een oefenmelding dat meerdere ‘schutters’ in het gebouw een aanslag willen plegen. Ze horen luide knallen. In zo’n geval moet de politie meteen optreden en kunnen ze niet wachten op een specialistische eenheid.

 

Iedere seconde telt

Door in dit soort situaties een stap naar voren te doen en zo snel en veilig mogelijk de dader(s) te overmeesteren of uit te schakelen kunnen ze meer slachtoffers voorkomen. Dit is een nieuwe tactiek en daarom zijn alle politieagenten in Nederland getraind. Vandaag konden deze agenten tijdens de oefening hun vaardigheden extra trainen. Ze scannen de omgeving en gaan zo snel mogelijk op zoek naar de ‘daders’.

De Christelijke Hogeschool Windesheim heeft deze oefening gebruikt als bewustwordingstraining voor haar team Bedrijfshulpverlening (BHV). Het is de bedoeling dat de BHV’ers hierdoor beter weten wat ze moeten doen bij een dergelijke situatie. Tijdens deze oefening zijn 80 studenten van de Landstede Groep ingezet. Ze volgen de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid.

Paniek en chaos

Bij zo’n situatie is vaak sprake van veel paniek en chaos. Politieagenten moeten zich focussen op het lokaliseren van de ‘daders’. In het Windesheim speelden de studenten het publiek. Ze kregen de opdracht om zich zoveel mogelijk te laten horen en chaos te veroorzaken. Studenten klampten tijdens de oefening agenten aan, vroegen om hulp en wilden zich verschuilen achter de agenten. Daarnaast deden studenten alsof ze gewond waren. Het was de bedoeling dat de agenten zich tijdens de oefening bleven richten op het lokaliseren en onschadelijk maken van de zogenaamde daders. (vanavond volgt 2/2 : De specialistische eenheid is onderweg)

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button