BouwNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Wijkverenigingen Berkum en Stadshagen niet blij nieuwe ontwikkelingen Lelystad Airport

SATL: ‘Er is geen enkel zicht op de daadwerkelijke verdwijning van de laagvliegroutes’

Zwolle – Minister van Nieuwenhuizen heeft onlangs de plannen voor de luchtruimherziening bekend gemaakt. Volgens SATL is de impact van deze plannen voor heel Nederland enorm. Als het aan deze regering ligt, wordt laagvliegen de nieuwe norm in Nederland.

SATL heeft de expertises bijeengebracht en de plannen beoordeeld. En wat blijkt? De luchtruimherziening zorgt ervoor dat verdere groei van de luchtvaart en laagvliegen boven grote delen van Nederland gefaciliteerd wordt en dat tegen alle afspraken en recente uitspraken in. Minister van Nieuwenhuizen houdt zich volgens SATL niet aan gemaakte afspraken.

Zwolle

Over de dalende vliegroutes praat de minister niet, en dat doet ze bewust stelt de voorzitter van SATL, Leon Adegeest. “Want juist daar krijgen Zwolle, het Vechtdal, Steenwijkerland met de Wieden-Weeribben en het zuiden van Friesland mee te maken, en juist daar heeft ze niet haar best gedaan om iets te verbeteren. De aankomende vliegtuigen komen op zo’n 1.800 meter (FL60) het nu voor Lelystad Airport gereserveerde luchtruim binnen. Bedenk dat het hier om een stuk luchtruim gaat met als ondergrens FL45 (4.500 voet, ongeveer 1.500 meter). Net voorbij Zwolle zakt de ondergrens naar 2.500 voet, minder dan negenhonderd meter. Daar moeten landende vliegtuigen soms zelfs onder een opstijgende door. Dit gaan Zwolle en het Vechtdal nog wel merken.”

SATL staat voor Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen. De vereniging bestaat uit 21 actiegroepen die bezwaar hebben tegen de nieuwe vliegroutes over delen van Nederland. SATL roept de regering op om woningen en natuur mee te nemen in de plannen en niet de luchtvaartindustrie centraal te stellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button