Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Wijkagente Janka uit Zwolle Zuid: ‘Zet je licht aan!’

Zwolle – ‘Zet je licht aan’! Deze tekst met een mooie smiley moet fietsers aansporen om hun fietslampjes aan te zetten. De Zwolse wijkagenten zijn op verschillende plekken in de stad met de spuitbus in de weer geweest om de opvallende tags aan te brengen op het asfalt.

Eén van die plekken is de fietstunnel tussen de Zwarte Weg en de Nieuwe Deventerweg. Wijkagente Janka licht de tag actie toe: “Het allerbelangrijkste is dat anderen jou zien. Er gebeuren echt heel veel ongelukken met fietsers die aangereden worden door auto’s. En niemand wil in het ziekenhuis belanden natuurlijk.”

De tags gaan daar zeker bij helpen. In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond. Ook politiecontroles op fietsverlichting moeten de fietsers attenderen op het gebruik van hun fietslamp. Maar wijkagente Janka ziet liever dat de fietsers even langs de supermarkt gaan voor een setje lichtjes dan dat ze een bekeuring moet uitdelen. “Het is gewoon zonde van je geld, want de boete is 55 euro. En daar kun je heel veel lampjes voor kopen”.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button