Nieuws uit ZwolleSportVoorpaginaWielrennen

Wielrenner Tietema gestart met mega-fietstocht langs alle eredivisiestadions

Zwolle – Zondagochtend klokslag tien uur vertrok wielrenner Bas Tietema (24) vanaf het Rodetorenplein om te beginnen aan een vijftienhonderd kilometer langs fietstocht langs alle achttien eredivisiestadions.

Voor het vertrek nam de wielrenner de bemoedigende woorden in ontvangst van zijn trotse vader en de daarnaast ook aanwezige wethouder Klaas Sloots. Daarna was het de beurt aan het zusje van Bas (19) om het lint bij de start door te knippen. Een week lang gaat Tietema de Als1team challenge aan waarmee hij geld ophaalt voor de gehandicaptensport.

Sport is belangrijk voor mensen met handicap

Tietema is ambassadeur voor Fonds Gehandicaptensport. Na als wielrenner gereden te hebben voor het BMC Development Team en Beat Cycling Club besloot hij dit jaar een stapje terug te doen vanwege gezondheidsproblemen. Omdat stilzitten niet in zijn aard zit wilde hij zich verder gaan ontwikkelen op het maatschappelijk vlak.

Door het opgroeien met zijn zusje Iris, die geboren is met het Syndroom van Down, weet hij uit persoonlijke ervaring hoe belangrijk sport is voor mensen met een handicap. Bas is van mening dat iedereen jong of oud, een handicap of niet, het recht moet hebben om te kunnen sporten. Dit motiveerde hem dan ook tot het aangaan van deze challenge.

“In 1999 werd mijn lieve zusje Iris geboren, zij bleek het syndroom van Down te hebben. Voor mij als jong kind had dat totaal geen betekenis, voor mij was het een lieve zus net als mijn andere twee zusjes,” vertelt Tietema. “Tot op een gegeven moment sommige dingen toch net even iets anders gingen, dan dat je normaal gewend bent. Wij als familie hebben Iris altijd enorm veel ruimte gegeven en gekeken naar de wereld van mogelijkheden die er voor haar en iedereen met een handicap zijn. Ook in de sport.”

“Ik was daarom ook enorm trots toen ik vier jaar geleden werd gevraagd om ambassadeur te worden van het Fonds Gehandicaptensport. Twee werelden die voor mij samen kwamen, de passie voor sport en het mogelijk maken van sport voor iedereen,” aldus de wielrenner.

Een trotste vader Tietema met Iris, het jongere zusje van Bas.
Tietema neemt de bemoedigende woorden van wethouder Klaas Sloots in ontvangst.

Gerelateerde artikelen

Back to top button