Nieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Wie wil er een robot als vriend?

Hoogleraar Robotica Maarten Steinbuch spreker op 5de Cele-lezing

Zwolle –  “Binnen dertig jaar kan iedereen 150 worden.” Althans als je meegaat in de theorieën van Maarten Steinbuch. Steinbuch is Hoogleraar Robotica aan de Technische Universiteit in Eindhoven en gelooft heilig in de voordelen van de techniek. De organisatie van de Cele-lezing in Zwolle is blij met het binnenhalen van Steinbuch als spreker voor de lustrum-editie.

Luc Panhuyzen – moderator van de Cele-lezingen: “Ik ben historicus maar wordt nu direct de toekomst ingeslingerd. En ik vind het heel erg leuk!!” Het is dit jaar de viijfde keer dat de Cele-lezing wordt georganiseerd en ze zijn een groot succes.”Je hebt met een paar mensen een idee, dat werk je uit en dan hoop je dat het net zo aanslaat als gehoopt had,” aldus Panhuyzen. En dat deed het.

Afhankelijk  van het onderwerp trekt de lezing steeds zo’n driehonderd tot vierhonderd gasten naar de Grote Kerk. En dit jaar wordt het nog leuker dan anders. “Voorafgaand aan de lezing is er in het Academiehuis  (zoals de Grote Kerk tegenwoordig door het leven gaat, red.) een expositie over de mogelijkheden van robotica.”

Moderator Luc Panhuyzen vertelde in Studio Stadkamer enthousiast over de komende Cele-lezing. ©RTV Focus

Boter-Kaas-Eieren

De expositie is samengesteld door studenten van Windesheim, één van de partners van de  Cele-lezing. Eén van de robots op de expositie speelt tegen bezoekers ‘Boter-Kaas-Eieren’, naar het schijnt is hij (zij??) daabij nog nooit verslagen. Panhuyzen: “Het is dus de boter-kaas-eieren versie van Deep Blue, de schaakcomputer die ooit grootmeester Gary Kasparov versloeg.

Bij de vorige vier versies van de lezing, hield burgemeester Henk Jan Meijer een nabeschouwing, of zijn opvolger dat ook weer gaat doen is nog niet bekend. “Hij staat in ieder geval wel op de gastenlijst,” aldus moderator Panhuyzen.

Cele-lezing ‘Een robot als vriend.’
Academiehuis Zwolle
www.celelezing.nl

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close