Voorpagina

Wezenlanden ziekenhuis vol emoties en herinneringen binnen 6 weken weg

Zwolle – Het vertrouwde aanzicht van Assendorp zal binnen nu en een paar weken totaal veranderd zijn. Afgelopen dinsdag is gestart met het slopen van de hoofdgebouwen van het oude ziekenhuis. Het trekt veel bekijks. Niet alleen omdat het een gebouw is met veel herinneringen maar ook omdat er een spiksplinternieuwe, zeer geavanceerde, kraan wordt gebruikt om te slopen.

Veel buitenlandse media in Assendorp

Erik Zwerver van Boverhoff sloopwerken vertelt: ‘We slopen met een unieke nieuwe kraan. Er zijn er maar twee andere van in Europa. Eén in Noorwegen en één in Zwitserland. Het is zelfs zo bijzonder dat we gisteren en vandaag media uit allerlei landen over de vloer hebben gehad die de kraan in beeld wouden brengen.’ Het gaat inderdaad om een bijzondere kraan. Dat hij tot 34 meter hoogte kan knippen en daarnaast water kan sproeien maakt hem uniek. ‘Die hoogte is nodig’ vervolgt Zwerver ‘het gebouw dat nu wordt gesloopt is 28 meter hoog. De andere gebouwen tussen de 29 en 37 meter’. Die 37 meter zou ook voor deze kraan te hoog zijn, maar dat blijkt op te lossen door de kraan op een stapel puin omhoog te plaatsen. De water vernevelaars zorgen ervoor dat het stof niet gaat zweven door de lucht maar gelijk naar onderen zakt.

Kraamafdeling

De sloop trekt veel bekijks. Mensen blijven even staan of hebben een goed plekje gevonden om het eens uitgebreid te bekijken. Het is voor veel Zwollenaren dan ook een gebouw met emoties. Ook Zwerver van Boverhoff beaamt dit: ‘Iedereen heeft hier wel zijn voetstappen gezet.’ Het gedeelte waar deze week mee is begonnen had op de bovenste verdieping de kraamafdeling wat het extra bijzonder maakt. Veel Zwollenaren zijn hier ook geboren. ‘Maar voor onze medewerkers was het soms ook lastig.’ gaat Zwerver verder. ‘Ook voor hun geldt dat ze mooie maar ook minder mooie herinneringen hebben aan het gebouw. Sommigen hebben hier hun vader of moeder verloren.’

De sloop gaat per hoofdgebouw ongeveer 2 á 3 weken duren. Zwerver eindigt dan ook met ‘De Skyline van Assendorp zal binnenkort niet meer het zelfde zijn’.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button