KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Wethouders doen schepje bovenop duurzaamheidsbeleid

Zwolle – Wethouders René de Heer, Monique Schuttenbeld en Ed Anker willen meer inzicht
en transparantie geven aan de raad in de afwegingen die zij maken bij de ontwikkeling van
gebouwen en gebieden over de KEC opgaven (Klimaatadaptatie, Energie en Circulair). Dat blijkt uit een nota die deze wethouders stuurden aan de raad.

Een werkgroep vanuit de gemeente en marktpartijen is aan de slag gegaan met het inzichtelijk maken van de impact en kosten van de KEC opgaven. Het aantal methoden hiervoor blijkt echter beperkt te zijn en ook andere gemeenten worstelen met dit onderwerp.

Ambitieweb

Het voorstel dat van de werkgroep komt, betreft de instelling van een ambitieweb. Dit is een visuele weergave van de duurzaamheidsthema’s en de daaraan gekoppelde ambitieniveaus. Het loopt gedurende de hele ontwikkeling van een gebouw en gebiedsontwikkeling mee. Deze methodiek is al bekend in de Grond-, Weg- en Waterbouwsector (GWWsector) en men past haar steeds vaker toe in de gebouwde omgeving.

Voor alle drie de KEC-ambities heeft de werkgroep afzonderlijke leidraden opgesteld die nu in de praktijk
gebruikt kunnen worden en aansluiten bij de Zwolse ambities. Deze leidraden bevatten de 3 niveaus
van het Ambitieweb, namelijk wat de minimale wettelijke eis is (wat moet), wat er mogelijk is (wat kan)
en wat de maximale ambitie zou kunnen zijn. Door middel van drie proefprojecten willen ze de toepasbaarheid
van dit model en leidraad vaststellen en evalueren. Daarna wil de gemeente de raad een besluit laten nemen voor een definitieve invoering van dit model.

De wethouders willen ook kijken of dit model breder kan worden toegepast. Om een model vast te leggen is het nu nog te vroeg, omdat er eerst moet worden gekeken of het geschikt is voor de Zwolse situatie.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button