Voorpagina

Wethouder van As geeft startsein praktisch verkeersexamen

Zwolle – Op dinsdag 9 mei om 8.40 uur begon voor de basisschoolleerlingen uit de groepen 7 uit Zwolle Zuid het praktisch verkeersexamen. Wethouder Filip van As van verkeer gaf hiervoor het startsein. Er zullen nog examens plaatsvinden in Westenholte, de Aalanden en Stadshagen.

Video


Tijdens het examen wordt getoetst of de kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Net als vorig jaar wordt ook fietsen in groepsverband getoetst.

Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.
Een uitzondering geldt voor de drie scholen in Westenholte. De verkeersouders van de Morgenster, de Vlieger 1 en de Ridderspoor hebben het praktisch verkeersexamen op 19 april jl. al georganiseerd. Alle 68 leerlingen daar zijn geslaagd.

Groepsfietsen

Net als vorig jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met z`n allen door een op rood springend verkeerslicht rijden.

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 6 april 2017 op alle Zwolse scholen is afgenomen. Voor het praktisch verkeersexamen hebben zich dit jaar 38 scholen met in totaal ongeveer 1400 leerlingen opgegeven. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadviesbureau in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook het wijkserviceteam voor de gemeente Zwolle (ROVA) verleent hun medewerking en biedt ondersteuning. De fietsen worden op dinsdag 9 mei gekeurd door studenten van de tweewielersopleiding van het Deltioncollege en op 11 en 18 mei door leerlingen van de Talentstad Praktijk Onderwijs. Voor de veiligheid van de leerlingen is EHBO aanwezig en is de politie op de hoogte gesteld. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button