Wethouder kondigt ‘City deal’ aan
Meer digitalisering en slimme techniek
Zwolle – Gemeente Zwolle maakt al jaren de verbinding tussen digitalisering en haar stedelijke, maatschappelijke opgaven en zoekt daarin nadrukkelijk de samenwerking met haar partners in de stad en regio. Daartoe zet zij binnenkort de ‘City deal’ in. Het staat in een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt aan de gemeenteraad van Zwolle.
Digitalisering en slimme technologieën veranderen de maatschappij. De transitie naar een informatiesamenleving levert nieuwe kansen en mogelijkheden op en brengt ook nieuwe vragen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en ethiek. Door dit op een slimme en verantwoorde wijze bijeen te brengen, bouwt Zwolle de slimme stad; samen met overheden, (kennis)instellingen, bedrijfsleven én inwoners. Het gemeentelijk programma ‘Slimme samenleving’ verbindt digitale innovaties en de maatschappelijke opgaven van de gemeente Zwolle.
Slimme stad, zo doe je dat
Zo werken in Alliantie Smart Zwolle inmiddels elf partijen sinds 2018 succesvol samen aan digitale innovaties voor de vitale stad/regio Zwolle. Dit doet zij op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, beheer en op het gebied van vitaliteit, zorg & woongeluk. Daarnaast is de gemeente Zwolle in verschillende landelijke netwerken zeer actief in het leren en ontwikkelen op het gebied van digitale innovaties en ‘slimme samenleving’. Bijvoorbeeld door deelname aan de City deals “Slimme stad, zo doe je dat”1, “Kennis Maken”2 en “Zicht op Ondermijning”3 en door samenwerking binnen de G40 themagroep Smart City en met G5, VNG en het Rijk.
Sociaal domein
Ook in het sociaal domein kunnen innovatie, digitalisering en slimme technologieën een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan de inzet van slimme technologie waardoor mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Daarom neemt Zwolle deel aan de nieuwe City deal ‘Slim Maatwerk’. Deze City deal is een logische aanvulling op de City deal ‘Slimme stad, zo doe je dat’, die vooral gericht is op de fysieke ‘smart city‘ aspecten van slimme, duurzame verstedelijking. De kracht van het City deal ‘Slim maatwerk’ netwerk is dat nieuwe vraagstukken naar behoefte in samenwerking worden opgepakt, met nu ook de bredere mogelijkheid om fysieke en sociale vraagstukken integraal en in samenhang te beschouwen.
De City deal ‘Slim maatwerk’ sluit aan bij diverse Zwolse visies en agenda’s. Zo draagt de City deal bij aan de Sustainable Development Goals en sluit de deal aan bij de doelstellingen van de Digitale strategie en de programma’s Slimme Samenleving en Datagedreven Werken. Er ontstaat een samensmelting van kennis en ervaring, en die maakt het makkelijker om nieuwe producten te ontwikkelen, testen en delen.
Twee jaren
De City deal betreft een tweejarige samenwerking met een mogelijke verlenging. Binnen het netwerk werken de partners samen in werkgroepen.