Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Wethouder Klaas Sloots reikt certificaten uit aan 10 nieuwe ParticipatieMaatjes van Voor Elkaar Zwolle

ZWOLLE – Woensdagavond 30 oktober ontvingen 10 nieuwe vrijwilligers een certificaat uit handen van wethouder Klaas Sloots. De vrijwilligers zijn nu ParticipatieMaatjes van stichting Voor Elkaar Zwolle. Ze volgden een training om nieuwe Zwollenaren vanaf het allereerste begin maatschappelijk te begeleiden in Zwolle. De uitreiking vond plaats bij Saeed Zwolle.

 Wethouder Klaas Sloots, verantwoordelijk voor Het Sociale Domein in gemeente Zwolle, overhandigde de certificaten aan de nieuwe maatjes. De maatjes volgden samen met maatjes van Present een driedaagse training waarin ze inhoudelijk werden toegerust om nieuwe Zwollenaren te begeleiden. In totaal zijn er 18 maatjes opgeleid; 4 wegwijsmaatjes en 2 wegwijskoppels voor Present en 10 ParticipatieMaatjes voor Voor Elkaar Zwolle. De training die de vrijwilligers volgden werd feestelijk, maar wel coronaproof afgesloten. De afsluiting vond plaats bij Saeed Zwolle, een mooie plek waar nieuwe Zwollenaren een kans krijgen om hun talent in te zetten.

Intensieve samenwerking

Voor Elkaar Zwolle en Present Zwolle gaan samen in een jaar 30 statushouders, nieuwe Zwollenaren, helpen inburgeren in Zwolle. Dit zijn Zwollenaren die meteen bij binnenkomst in Zwolle maatschappelijk begeleid worden, in samenwerking met lokale partners. Samen met een groot netwerk, veel ervaring en vrijwilligers zetten de stichtingen zich met hart en ziel in voor deze doelgroep. Veel nieuwe Zwollenaren zijn zich al echt thuis gaan voelen en zijn actief in de Zwolse maatschappij.
Deze intensieve samenwerking resulteert nu in een mooie groep bewogen vrijwilligers die ontzettend veel zin hebben om aan de slag te gaan. Eén ParticipatieMaatje zei: ’’Toen ik mijn eerste gesprek met Elly, coördinator ParticipatieMaatje, had begon mijn hart sneller te kloppen. Door de training ben ik nog beter in staat om het gezin waar ik aan gekoppeld ben, goed te ondersteunen’’.

ParticipatieMaatjes

De ParticipatieMaatjes van Voor Elkaar Zwolle helpen nieuwe Nederlanders op weg in de Zwolse samenleving. Ze gaan een vertrouwensband aan en lopen een langere tijd met iemand op. Het doel is om de nieuwe Zwollenaren meer zelfredzaam te maken in de samenleving en aansluiting te laten vinden in de stad. Onze maatjes ondersteunen ze bij het opbouwen van een sociaal netwerk, het vinden van een goede daginvulling (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, werk, sport, cursussen of activiteiten) en ook ondersteuning bij praktische vragen (bijvoorbeeld rond formulieren, brieven en relevante organisaties/instanties).

Word jij ook ParticipatieMaatje?

Klopt jouw hart ook sneller als je hierover leest en wil jij mensen van ver wegwijs maken in onze stad en helpen om zelfstandig te kunnen functioneren? Stuur dan een mail naar: elly@voorelkaarzwolle.nl voor meer informatie of om je aan te melden!

 Over Stichting Voor Elkaar Zwolle

Stichting Voor Elkaar Zwolle staat naast kwetsbare stadsgenoten en ondersteunt hen in het zetten van een duurzame stap in een menswaardig bestaan. Gecertificeerde vrijwilligers (maatjes) ondersteunen stadsgenoten die vastlopen of in de problemen dreigen te raken op het gebied van financiën, werk(loosheid) en/of integratie. Ze trekken korte of langere tijd met iemand op, met het doel dat hij/zij weer perspectief heeft en zelfstandig kan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button