EconomieNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Werkgevers nog huiverig over inzet open hiring op krappe arbeidsmarkt

Zwolle- Slechts 6% van de ondervraagde werkgevers heeft in 2022 open hiring ingezet als wervingsmethode. Daarnaast vindt 78% van de werkgevers open hiring geen geschikte methode om nieuw personeel te werven voor hun organisatie. Dat blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek onder 4500 werkgevers. Vooral werkgevers uit sectoren waar diploma’s en certificaten nodig zijn zien in open hiring geen methode om hun vacatures te vervullen. In andere sectoren wordt open hiring wel, maar mondjesmaat ingezet.

Video over een banenmarkt tijdens de Dag van de Logistieke arbeidsmarkt in Zwolle

Open hiring is een wervingsmethode waarin personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure. Mensen die werk zoeken kunnen zich gewoon melden voor een vacature en kunnen, zodra er een plek vrij is en zij bovenaan de lijst staan, gelijk beginnen. Met open hiring krijgt iedereen een kans op de baan. Ook mensen zonder diploma’s, ervaring of met een afstand tot de arbeidsmarkt die normaal misschien niet door de sollicitatieprocedure zouden komen. Dit is in het voordeel van zowel de werkgever als de werkzoekende. De werkgever krijgt sneller nieuw personeel op een zeer krappe arbeidsmarkt en een werkzoekende krijgt sneller een kans om aan het werk te gaan.

Amper gebruik van open hiring

Echter wordt open hiring nog niet breed ingezet op de Nederlandse arbeidsmarkt. Slechts 6% van de werkgevers geven aan dat zij in het afgelopen jaar open hiring hebben ingezet als wervingsmethode. Ook geeft 78% van de werkgevers aan dat zij open hiring geen geschikte wervingsmethode vinden voor hun organisatie. Toch staan een aantal werkgevers er wel voor open. “We zien wel dat werkgevers die te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures sneller bereid zijn om open hiring in te zetten om personeel te werven.” aldus Jena de Wit, arbeidsmarktadviseur van UWV.

Verschillen tussen sectoren

De bereidheid tot het inzetten van open hiring hangt deels af van de sector. Zo zien werkgevers in sectoren waar diploma’s of certificaten belangrijk, of zelfs wettelijk verplicht zijn, open hiring als niet geschikt. Het gaat om werkgevers in de gezondheidszorg, financiële instellingen en het onderwijs. Open hiring wordt wel al ingezet in sectoren waar diploma’s minder van belang zijn, of waar de juiste kwalificaties met een korte cursus of met een leerwerktraject te leren zijn. Zo wordt open hiring ingezet voor functies in de horeca, techniek en transport & logistiek. Het gaat dan om functies als medewerkers bediening, afwassers en keukenhulpen, monteurs, bezorgers en heftruckchauffeurs.

Werkgevers staan er wel voor open

16% van de werkgevers zet nu open hiring nog niet in, maar ziet hiervoor wel mogelijkheden voor hun organisatie. Het gaat daarbij vooral om werkgevers in de sectoren zoals de detailhandel, industrie, horeca en de transport & logistiek. Jena de Wit: “Breder kijken dan naar het traditionele CV kan helpen in de zoektocht naar nieuwe werknemers op een krappe arbeidsmarkt. open hiring is zo’n manier om breder te kijken. We zien nu dat het vooral ingezet wordt voor functies waarvoor geen of weinig instroomeisen worden gesteld, waarbij werkzoekenden via learning on the job aan de slag kunnen of voor functies waarvoor een leerwerktraject mogelijk is om toch de gevraagde diploma’s te kunnen behalen. Maar het wordt nog niet breed ingezet. Terwijl het wel een oplossing kan zijn voor het vinden van mensen op deze krappe arbeidsmarkt. Mogelijk heeft dit ook te maken met de onbekendheid met deze relatief nieuwe manier van werven.”

Hulp van UWV

UWV kan werkgevers ook helpen bij de inzet van open hiring als wervingsmethode. Werkgevers kunnen zich hiervoor melden bij een werkgeverservicepunt bij hun in de regio. Van der Valk hotel Drachten is z’n werkgever die via open hiring inzet om personeel te werven. Zo kwam Mitra (46) aan het werk bij het hotel in haar woonplaats. ‘Ik ben altijd erg zenuwachtig voor sollicitatiegesprekken. Omdat ik het zo spannend vind, klap ik vaak een beetje dicht.’ laat Mitra weten. ‘In het verleden heb ik langere tijd in Spanje gewoond, waar ik in de huishouding van hotels werkte. Mijn werkcoach van UWV kwam toen op het idee gebruik te maken van de open hiring van het Van der Valk hotel in mijn woonplaats Drachten. Toen ik werd uitgenodigd om langs te komen, liepen we het hele hotel door. Er werd goed uitgelegd wat de bedoeling van het werk was en ik kon alle vragen stellen die ik wilde. Toen ik een dag later werd gebeld met de vraag of ik de baan zag zitten of niet, heb ik meteen bevestigend geantwoord. Dankzij open hiring had ik binnen twee weken na mijn eerste gesprek bij UWV een baan. Ik heb nooit geweten dat solliciteren ook op deze manier kon!

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren