Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Werk van Banksy in Zwolle geveild voor 380.000 euro

Zwolle – Door technische problemen ging gisteren de veiling van veilinghuis Hessink’s niet door. De verkoop van het beroemde werk van Banksy vond op woensdagavond 26 mei wel doorgang. ‘The White House Rat’ – een van de meest iconische én grootste werken van Banksy is daar geveild voor 380.000 euro.

Normaal gesproken zou dit werk tussen 4 en 5 miljoen euro opleveren, echter lag de richtprijs tussen €400.000 en €600.000, omdat Pest Control hier niet bij betrokken is. Pest Control is het enige authenticiteitsautoriteit die Banksy goedkeurt. Veel van Banksy’s werken bevinden zich in de openbare ruimte, hierom gaat de opbrengst naar de eigenaar van de muur. Het originele kunstwerk was 9 meter hoog, enkel de kop van de iconische rat is nog intact.

Impact van het werk

Er werden maar liefst zeven originele werken van Banksy geveild, daarnaast werden er werken verkocht van Blek Le Rat, Salvador Dalí and Corneille. ‘The White House Rat’ is een van de grootste publieke kunstwerken ooit die werd geveild. Banksy schilderde in 2004 dit op een pub in Liverpool’s Chinatown. Op dat moment was de biënnale aan de gang in de Britse industriestad. Niet het gehele kunstwerk is geveild, alleen de kop is intact gebleven. De rest is weggerot.  Het werk moest een krachtige boodschap overbrengen naar de organisatoren, aanwezigen en 41 exposerende kunstenaars – waar hij zelf geen onderdeel van was. De impact van de Whitehouse Rat op de lokale buurt was groots.

Bekijk hier ons video-item over geveilde werken van Banksy: 

Secured

Het werk ‘Secured’ verscheen in 2005 op een dichtgetimmerd raam van een gebouw in de Concert Street in Liverpool. Het steekt de gek aan met bedrijven die goedkope allochtone werknemers inzetten voor beroepen als beveiligingsbeambten. Het artwork ‘Secured’ heet officieel dan ook “Secured – by sleepy migrant workers on minimum wage”. (Beveiligd door slaperige gastarbeiders met een minimum loon). Het werk ‘Secured’ leverde 170.000 euro op.

Het veilinghuis Hessink’s heeft een specialisatie ontwikkeld voor Banksy’s: “We verkochten de eerste Banksy op 26 november 2020. Dat was gelijk een succes. Op de tweede veiling hadden we ook kunstwerken van Banksy die meteen verkochten. We wilden dit graag, want het is altijd mooi als je iets kan verkopen wat beroemd is,” vertelde veilingmeester Richard Hessink in een eerder interview met RTV Focus Zwolle.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button