EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

[UPDATE VIDEO] Wehkamp Zwolle grootste distributiecentrum ter wereld in e-commerce

ZWOLLE, 4 november 2013 – Online warenhuis wehkamp.nl gaat in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld bouwen. Gert van de Weerdhof, CEO van RFS Holland Holding B.V., het moederbedrijf van wehkamp.nl, maakte dit vandaag bekend. Met dit technologisch hoogwaardige distributiecentrum krijgt Nederland – naast Schiphol, Aalsmeer en Rotterdam – ook in Zwolle een logistiek centrum van wereldformaat. De investering bedraagt meer dan € 100 miljoen. De bouw start dit najaar. wehkamp.nl verwacht het nieuwe pand te kunnen betrekken in de zomer van 2015.

‘De Raad van Commissarissen van RFS heeft onlangs groen licht gegeven en ik ben trots dat ik deze aankondiging mag doen. Dit distributiecentrum laat de ambitie van ons bedrijf zien. We willen onze positie in online winkelen verder versterken, vooral door autonome groei van onze dochterbedrijven wehkamp.nl, Create2fit en Fonq.nl. De verwachting is dat over 10 jaar de Nederlandse consument 50% van zijn aankopen online doet en het nieuwe distributiecentrum geeft ons de mogelijkheden om met die trend mee te groeien’, aldus Gert van de Weerdhof.

Capaciteit

Het geautomatiseerde magazijnsysteem krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee wordt het distributiecentrum voor wehkamp.nl het grootste geautomatiseerde ter wereld voor online retail. Jurrie Jan Bruins, Operations, Finance & ICT director wehkamp.nl: ‘In het nieuwe distributiecentrum kunnen we straks zo’n 12.350 items per uur ‘oppikken’ op de locaties. Dat is 2x zo snel als in het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart. Dat betekent dat we binnen 30 minuten na bestelling door een klant het pakket klaar hebben staan voor verzending.’

De maximale pickcapaciteit van het systeem is 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar. In het systeem is ruimte om 4 miljoen artikelen op te slaan. René Wolters, managing director KNAPP Benelux: ‘De hoeveelheid verschillende artikelen die het systeem aan moet kunnen in combinatie met de zeer korte orderdoorlooptijd, is voor ons de uitdaging. Met bijna 480.000 ‘picklocaties’ wordt dit verreweg het grootste systeem ter wereld’. Naast de picklocaties komt er 2,5 kilometer aan stellages voor hanggoed en 8.000 palletlocaties.

Investering

wehkamp.nl bouwt het distributiecentrum in samenwerking met WDP Nederland NV, marktleider in de Benelux voor de ontwikkeling en verhuur van opslag- en distributiecentra. Het Oostenrijkse KNAPP levert het geautomatiseerde magazijnsysteem. Het centrum wordt gerealiseerd op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle.

Met een bedrag van € 70 – € 80 miljoen is RFS Holland Holding B.V. de grootste investeerder in het project. Dit bedrag gaat naar de inrichting van het gebouw en het geautomatiseerde magazijnsysteem. WDP investeert circa € 25 – € 30 miljoen in het gebouw en de grond. Het gebouw gaat 35.000 m2 meten. De rest van het terrein meet 66.000 m2. De gemeente Zwolle zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het bedrijventerrein, een investering van zo’n twee miljoen euro. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle: ‘Bereikbaarheid is een belangrijke kwaliteit van onze stad en regio. De komst van dit hoogwaardige distributiecentrum bevestigt dat. Voor ons is dit ook een impuls om te blijven investeren in onze infrastructuur.’

Keuze locatie

Het nieuwe distributiecentrum vervangt het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart. Toen na uitvoerig onderzoek bleek dat uitbreiding in Dedemsvaart niet de voorkeur had, koos wehkamp.nl voor Zwolle. Door de beperkte reisafstand vanaf Dedemsvaart biedt het de 200 vaste medewerkers de mogelijkheid om mee te gaan naar de nieuwe plek. Ook de ligging aan de A28 is een voordeel voor een snelle aanvoer van goederen en afvoer van pakketten.

Duurzaam gebouw

wehkamp.nl heeft de ambitie om van het distributiecentrum een duurzaam gebouw te maken. Het distributiecentrum zal worden voorzien van een BREEAM-score. Op dit moment wordt onderzocht welke energievriendelijke maatregelen het best kunnen worden toegepast. Denk daarbij aan warmte-koudeopslag, inductie, de installatie van een warmtepomp, stralingspanelen en een PV-installatie. Daarnaast wordt gekeken naar andere voorwaarden die worden gesteld om in aanmerking te komen voor een BREEAM-certificaat. ‘We zijn verheugd mee te werken aan dit grensverleggende project, waarbij de krachtenbundeling van de drie partijen het fundament vormt voor dit distributiecentrum van de toekomst’, voegt Joost Uwents van WDP toe.

 

Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld
Wehkamp grootste geautomatiseerde distributiecentrum e-commerce ter wereld

Gerelateerde artikelen

Back to top button