Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Staande ovatie en Koninklijke Onderscheiding voor Albert Dam

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders reikte donderdagavond de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Albert Dam voor zijn bijzondere regionale en landelijke verdiensten voor de muziek en het muziekonderwijs. Dit gebeurde tijdens het Kerstconcert van zijn geesteskinderen Meander Vocaal en Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel in de Plantagekerk in Zwolle. Van Dam kreeg een minutenlange staande ovatie van zowel het publiek als zijn orkest nadat hij geridderd was.

Muziek en muziekonderwijs

Als componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent aan het Meander College drukt Albert Dam al decennialang een stempel op het muziekonderwijs en de ontwikkeling van muzikaal talent in Zwolle en de regio. Mede dankzij hem heeft het Meander College zelfs landelijk een toonaangevende reputatie. Dam is ook betrokken bij de beleidsontwikkeling van het landelijk muziekonderwijs. Onder andere in samenhang met de campagne Meer Muziek in de Klas met koningin Máxima als boegbeeld.

Meander Bigband

Al tijdens zijn opleiding Docent Muziek aan het conservatorium had Albert Dam plannen om tijdens zijn stage op het Meander College een schoolbigband op te richten. In 1998 was de Meander Bigband een feit. Een vaste aanstelling bij het Meander volgde. De Bigband werd een fenomeen in en buiten Zwolle. Later richtte hij kweekvijver de Junior Bigband op, de Alumni Bigband en Meander Vocaal. Muziek werd voor jonge mensen door zijn manier van lesgeven een ‘way of life’.

Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel

Ook zijn andere geesteskind, Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, is een begrip. Inmiddels zijn er ook de Jonge Vuurvogel, Vuurvogel Op Streek en de Vuurvogel Academie. Met de Vuurvogel won Albert Dam landelijke en regionale wedstrijden, prijzen en nominaties en was er waardering van zowel vakjury als publiek. Met zijn grote creativiteit heeft hij niet alleen bijzondere optredens, maar ook bijzondere arrangementen in binnen- en buitenland op zijn naam staan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button