Nieuws uit ZwolleOpiniePolitiekStadshagenVoorpagina

Verslag: Gemeenteraadsvergadering over bouw in Stadshagen

Betaalbare woningen en Stadsfoyer

Zwolle – Maandagavond 9 mei 2022 is er in de gemeenteraad gedebatteerd over de bouw van meer betaalbare woningen in Stadshagen en de nieuwe Stadsfoyer daar, bedoeld als ontmoetingsplek en voor maatschappelijke organisaties in het midden van het nieuwe winkelcentrum.

Compensatie

In Breezicht Noord is het niet gelukt om de ambitie van goedkope en middeldure woningen te halen. Vorig jaar werd dat bekend, en toegestaan door de raad. Toen beloofde het college ervoor te zorgen dat dit in Stadshagen zou worden gecompenseerd. Dat plan ligt nu voor voor debat. Er zullen mogelijk extra types woningen komen in De Tippe, en ook verdichting van de bouw. Tevens zou er een meerwaardebeding komen, waarbij kopers korting krijgen op de prijs. De diverse Zwolse partijen hadden zo hun mening over het voorliggende plan.

De ChristenUnie is blij met het plan en ziet het als een oplossing voor de ontstane situatie. Community-vorming vind zij belangrijk daardoor zijn verschillende woonconcepten hard nodig. Er moet ruimte zijn voor eigen inbreng van bewoners. Erfpacht vindt zij niet altijd ideaal, omdat de banken dit doorberekenen in de hypotheek. Het wordt volgens de CU makkelijker voor mensen om een huis te bemachtigen met dit plan.

Sociale woningbouw

De SP is blij met meer betaalbare woningen, maar wilde eigenlijk nog meer goedkope woningen. De plannen nu slaan de plank mis, het is beter te kiezen voor veel sociale huurwoningen, en de volkshuisvesting open te stellen. Ze wil graag weten wanneer er bericht komt over de bevindingen in de pilot met het meerwaardebeding.

GroenLinks ziet dat de economische situatie onzekerder is door de oorlog in Oekraïne. Ze vindt het goed dat er nu een redelijke mix van prijsklassen is ontstaan. Er is rekening gehouden met zaken als stikstof en ruimtelijkheid en dergelijke. Het blijft de beste oplossing in een slechte situatie.

Swollwacht is blij te zien dat de doelen voor compensatie met goedkopere woningen zijn gehaald, en dat er een versnelling komt in de bouw. De pilot met het meerwaardebeding lijkt mooi en effectief, vindt zij.

Wooncoöperaties

Volt zegt er nog even bij dat een dak boven het hoofd een basisrecht is. Zij stelt voor om het meerwaardebeding zó in te richten dat het niet alleen geldt voor de eerste koper van een woning, maar ook als het wordt doorverkocht. Zij is voorstander van wooncoöperaties, waarbij inwoners zich gezamenlijk organiseren.

De PvdD vindt dat er volkshuisvesting moet zijn voor iedereen. Zij vindt het goed  dat de gemeente heeft voldaan aan haar inspanningsverplichting voor meer goedkope woningen in Stadshagen. Ook deze partij vindt dat het meerwaardebeding moet worden uitgebreid naar latere kopers.

De VVD is kritisch. Ze ziet niet dat er een balans is tussen ambities en plannen. Extra kosten zouden moeten worden opgevangen binnen het plan of binnen het grondbedrijf. Toch ziet zij dat het onwenselijk is dat inwoners geen geschikte woning vinden. Is er na 5 of 10 jaar nog voldoende vraag?

Duurzaamheid

D66 ziet dat dit plan een rijdende trein is, waar de nieuwe gemeenteraad op  moet springen. Volgens haar is er verstandig omgegaan in het plan met onder andere duurzaamheid en klimaatambities. Zij vraagt zich af of het een verantwoorde besteding is van het gemeenschapsgeld en of er andere mogelijkheden zijn voor het project.

Het CDA meent dat er nog wel meer betaalbare woningen mogen komen dan dat er nu gepland zijn. Felicitaties zijn nu echter ook wel aan de orde. Verpleegkundigen, leraren en installateurs zijn de voorbeeldbewoners voor degenen die nu aan bod gaan komen, de middeninkomens. Er komen nu 39% goedkope koopwoningen in de Tippe. Ook het CDA wil onderzoek of het mogelijk is een kettingbeding te maken van het meerwaardebeding.

De PvdA vindt dat er bij de plannen voor Breezicht Noord niet voldoende is onderzocht of er nog alternatieven waren voor de plannen. Wel is zij dankbaar voor de compensatie nu. Verkleinen van woningen is niet altijd de juiste oplossing, er moet worden aangesloten bij de langjarige behoefte. Ook zij wil een kettingbeding.

De wethouder

Wethouder Monique Schuttenbeld van Stadshagen gaf haar reactie op de opmerkingen van de partijen. Zij herinnert de partijen er nog even aan dat er een heftige wooncrisis heerst in Nederland, en dat men eigenlijk met de handen op de rug aan de slag moet. Betaalbare woningen blijven echter belangrijk. De verdeling die nu gehaald wordt in Stadshagen is 39/35/26 (goedkoop/middenduur/duur). Het bestemmingsplan van De Tippe moet wel worden aangepast voor deze plannen.

De plannen nu zijn de beste gekozen uit meerdere. Er komen onder andere rug-aan-rug-woningen en Bebo woningen. Er komen verdichtingen, maar met dezelfde ecologische footprint. Er wordt niet vergroot en versteend. Men gaat aan de slag met 1373 woningen. Belangrijk in Stadshagen is een goede balans tussen woningen en voorzieningen, omdat de ervaring is dat er nu te weinig voorzieningen zijn in het grote Stadshagen.

De wethouder zegt toe te gaan kijken of het mogelijk is om het meerwaardebeding uit te breiden. Door in te zetten op betaalbare woningen, zal de grondopbrengst kleiner worden, dus daarmee moet men wel rekening houden.

Ontwikkeling Stadsfoyer

Vijf partijen die nu in het Cultuurhuis zitten in Stadshagen maken plannen voor een Stadsfoyer in het hart van het nieuwe winkelcentrum in Stadshagen. Het huidige cultuurhuis voldoet niet aan de arbo-eisen en zelfs het Sociaal Wijkteam kan er daardoor in de zomer niet werken.

De nieuwe Stadsfoyer wordt het stadshart genoemd en moet een ontmoetingsplek worden voor alle inwoners van Stadshagen. Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor de vijf partijen om samen te werken. Dit zijn het Sociaal Wijkteam, het Wijkmanagement, De Stadkamer, Wijz welzijn en het GGD-consultatiebureau.

De plek zou bruisender en gastvrijer worden dan het Cultuurhuis, dat wel geschikt lijkt voor medische doelen te worden heringericht, bijvoorbeeld met tandartsen, fysiotherapeuten en dergelijke. De wethouder vraagt aan de raad om in te stemmen met een lening van 16 miljoen euro voor de realisatie van dit project, maar dat is een bedrag dat budgetneutraal is, zegt de wethouder. Het is hetzelfde als de kosten nu voor de huur van het Cultuurhuis, die nogal hoog ligt.

Het gaat om een intentie overeenkomst, de definitieve kosten zijn pas bekend wanneer het project verder is gevorderd. De wethouder gaat zeker niet over één nacht ijs in de afspraken met ontwikkelaar VOF Stadsmakers.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de Livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button