Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Weerswaarschuwing! Maar wat betekenen nou die kleurcodes?

Vooral in de wintermaanden lezen en horen we het veel, weerswaarschuwingen. Maar wat betekenen nou die kleurcodes. We hebben ze voor je op een rijtje gezet waarom deze kleurcodes gebruikt worden en wat ze betekenen.

Overheidsinstituut KNMI

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood.

Het KNMI heeft als overheidsinstituut de veiligheidstaak om weerwaarschuwingen uit te geven.

Het waarschuwen door middel van waarschuwingskleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen – neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien – code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal.

Regionaal waarschuwen

Om gericht te kunnen waarschuwen, geeft het KNMI weerwaarschuwingen per provincie uit. In veel gevallen zijn gevaarlijke weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag, onweersbuien of gladheid. Elke provincie wordt afzonderlijk bekeken. Het kan dus zijn dat voor de ene provincie code oranje geldt terwijl in een andere provincie niets aan de hand is.

Betekenis waarschuwingscodes

Code groen = geen bijzonderheden
Bij code groen is er geen bijzonder weer waarbij kans is op gevaarlijke weersituaties.

Code geel = wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje = wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood = onderneem actie
Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

Bron: KNMI

Back to top button