Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

#weerspiegelen wegens succes weer geopend

Zwolle – Omdat Corona opnieuw door ons land golft, start #weerspiegelen Zwolle met een nieuwe serie weerspiegelingen. Ook de spiegels van hotels, scholen, musea en wijkcentra worden het podium voor dichters en performers. Hier brengen zij 20 seconden handen-was-poëzie, omdat twintig seconden handen wassen exact is wat we moeten doen in de strijd tegen Covid19.

Het project #weerspiegelen, een initiatief van Ivar van Veen in samenwerking met Arnold Fransen en stadsdichter Jeroen Kraakman, is sinds de start in het voorjaar een groot succes. 60 horeca-locaties in Zwolle kregen gedichten op hun spiegel en 75 dichters vonden weer een podium. Het project werd overgenomen in Ommen, Hoogeveen en Meppel.

#weerspiegelen Zwolle gaat nu een tweede fase in, omdat onze aandacht voor handen wassen tijdens deze tweede Coronagolf niet mag verslappen.

#weerspiegelen

Als je een boeiend gedicht leest op een spiegel tijdens het handen wassen, zal je niet smokkelen en netjes 20 seconden je handen blijven wassen. Dit idee koppelde Van Veen afgelopen voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, aan een vurige wens. Hij wilde kunstenaars een podium geven omdat zij door de lockdown niet konden optreden. Het schijnbaar simpele een-tweetje leidde tot #weerspiegelen, een uniek project in Zwolle. De spiegels in de Zwolse horeca werden omgetoverd tot nieuwe kunstpodia. #weerspiegelen sloeg wist zo een brug te slaan tussen Covid-19, kunstenaars en publiek.

#weerspiegelen voor bedrijven

Ook bedrijven toonden interesse; ook bij hen kunnen sinds de start tekstfolies met gedichten worden geplaatst. Zo worden ook de spiegels van toiletruimtes op bedrijven en organisaties een podium van kunstenaars én worden werknemers gemotiveerd om zorgvuldig en geïnspireerd de handen te wassen.

Applaus / Tikkie voor cultuur

Via de #weerspiegelen spiegelstickers gaat vanaf oktober ook het nieuwe project Applaus / Tikkie voor cultuur van start. Naast de stickers van #weerspiegelen komt een extra sticker voorzien van een scancode waarmee elke toeschouwer een Tikkie voor cultuur kan geven. In de stickers aan bedrijven zit het Tikkie voor cultuur automatisch verwerkt. Alle kleine financiële tikkies zullen opgeteld giften van formaat zijn. Het Tikkie voor cultuur, begeleid door de Stadkamer en Groeten uit Zwolle, vloeit daarom terug als financiële injectie naar nieuwe kunstprojecten van Zwolse cultuurmakers.

We zoeken nieuwe woorden, we zoeken nieuwe spiegels. Dus meld je aan via weerspiegelen.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button