Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Weerplaza: “Eerste landelijk warme dag van het jaar!”

Zwolle – Ondanks dat er zondag nog een forse wind stond, wist in een deel van het land de temperatuur al op te lopen naar meer dan 20 graden. In dat geval spreken weerkundige van een warme dag. Onder meer in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland werden maximumtemperaturen gemeten tussen 20 en 22 graden. Met 22,4 graden was het in de duinen bij Hoek van Holland het warmst. De 19,6 graden in De Bilt was wel goed voor een nieuw dagrecord, van een warme dag was op het hoofdstation net geen sprake.

Om 13:00 uur was het dan wel raak in De Bilt. De thermometer op het meetveld bij het KNMI gaf 20,0 graden aan. Deze warme dag valt net iets vroeger dan gebruikelijk want normaal wordt de eerste warme dag van het seizoen halverwege april gemeten. Dat is overigens een gemiddelde, want er zijn jaren waarbij in de maartmaand al een keer de 20 gradengrens wordt overschreden en soms moeten we zelfs wachten tot diep in mei. Vorig jaar steeg op 7 april de temperatuur in De Bilt voor het eerst tot boven de 20 graden.

Overigens is het vandaag ook niet uitgesloten dat De Bilt opnieuw een dagrecord kan bijschrijven. Dat staat op dit moment op 21,1 graden, gemeten in 1960. Aan het einde van de middag zal duidelijk worden of dat record scherper is gesteld.

Landelijk warmterecord

Ook een landelijk dagrecord is vandaag mogelijk. Tot nu toe staat dat op 23,1 graden, gemeten te Volkel in 1961. Het is vandaag heel goed mogelijk dat meetpunten in het oosten en zuidoosten van het land daar net overheen gaan. In het westen zal dat niet gaan lukken. Hier komt in de loop van de middag bewolking opzetten waardoor het maximum hier al eerder op de dag bereikt wordt.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button