Nieuws uit ZwolleVoorpagina

We gaan niet eerder weg dan dat die brief van tafel is

Provincie wil geen toezegging doen

Zwolle – Tijdens een toespraak van LTO Noord zei een woordvoerder van de protesterende boeren dat ze niet eerder zouden vertrekken dan dat de gewraakte beleidsbrief van tafel is. In dit officiële document van de provincie is vastgelegd aan welke stikstofnormen de boerenbedrijven moeten voldoen. Deze normen worden provinciaal vastgelegd en kunnen dus hoger zijn dan de landelijke vastgestelde normen. 

Juist daarom protesteren de boeren nu bij de Provincie-huizen, nadat ze vorige week al hun misnoegen kenbaar hadden gemaakt bij de regering in Den Haag. De protesterende boeren worden in Zwolle ontvangen door gedeputeerden Gert Jan ten Bolscher (Landbouw, natuur en Facilitair) en Roy de Witte (Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit).

 

De gedeputeerden willen niet toezeggen dat de beleidsregels nu worden ingetrokken. Wel zegt Bolscher toe dat ze – vandaag of morgen – in gesprek gaan. De aanwezige boeren zijn het daar absoluut niet mee eens. Ze scanderen dat “NU NU NU, de regels moeten verdwijnen.” Daarop zegt  de gedeputeerde toe om inderdaad nu naar binnen te gaan en het gesprek aan te gaan. En terwijl ze daad bij woord voegen, gaan de boeren aan de gesponsorde gehaktballen.

Het belangrijkste voor de boeren is dat ze met een ‘blanco papier’ het gesprek in gaan: “Alles wat de boerenstand raakt, moet bespreekbaar zijn.” De buiten verblijvende protesterende boeren hebben er nog een hard hoofd in. “We gaan niet weg voordat die regels weg zijn,” vallen ze hun bestuurder bij.

Verkeer staat overal nog vast.

De vele trekkers – die overal in de stad geparkeerd staan, moeten straks allemaal nog weer naar huis – “De dieren hebben ons straks gewoon weer nodig”. En dat terwijl het verkeer nu nog steeds te maken heeft met de aankomst van de landbouwvoertuigen.  zo ontstond vanmorgen alleen al op de N35 richting Heino/Raalte een file van meer dan 7 kilometer. En staat bijvoorbeeld de hele Ceintuurbaan nog vast.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button