Koningsdag 2016Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Watertaxi vaart met Koningsdag door Zwolse grachten

Zwolle – Na Venetië krijgt ook Zwolle een echte watertaxi. Niet met een gondelier maar met een heel team sterke sloeproeiers. Op Koningsdag kan voor de eerste keer worden opgestapt om een eindje door de Zwolse grachten te varen. Het geld voor het watertaxikaartje gaat naar het goede doel ‘Schipper mag ik ook eens varen.’

Fundatie, Pannekoekendijk, Haven Rode Torenplein

De route van de watertaxi loopt door de grachten en het water rondom de binnenstad. Halteplaatsen worden in ieder geval de steiger van Hiawatha bij de Fundatie, de looproute bij de Pannenkoekendijk en de haven bij het Rode Torenplein. De definitieve vaartijden en route worden op een later moment bekend gemaakt.

Spierballenkracht Hattem roeit

Via ‘Schipper mag ik ook eens varen’ is contact gelegd met de roeivereniging uit Hattem. Aangedreven door spierballenkracht zullen de roeiers van ‘Hattem roeit’ mensen over het water vervoeren. Het is de meest duurzame aandrijving voor een watertaxi ooit. Er zullen op Koningsdag in ieder geval twee sloepen varen, waarin 10 tot 12 mensen vervoerd kunnen worden.

Pilot watertaxi

De watertaxi ontstond als een idee tijdens de KanaalsaVAARi. Initiatiefneemster Ivette Halkes wilde vanaf het water ideeën ontwikkelen voor stadscafé ‘De spontane stad’ van Club Cele en ZAP. Tijdens deze KanaalsaVAARi voer een groep van zeven mensen door de Zwolse grachten en het Almelose kanaal.  De Watertaxi is het eerste idee dat deze groep nu daadwerkelijk realiseert. Het varen op Koningsdag is een pilot om uit te proberen of het idee waarde heeft voor Zwolle.

Een schip voor mensen met een beperking

De stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ heeft een schip gekocht om mensen met een beperking en hun familie te kunnen laten varen. Dat schip wordt momenteel aangepast en geschikt gemaakt voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. De opbrengst van deze pilot met de watertaxi komt ten goede aan dit project.

Gerelateerde artikelen

Back to top button