Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Waterschap WDO Delta geeft update over droogte

Zwolle – Het is droog in Nederland, ook in ons gebied. In een liveblog houdt Waterschap WDO Delta iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. Hoe vaak ze dat doet is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering en weersextremen nemen de watervraag en de kans op droogte toe, terwijl de beschikbaarheid van water in voorjaar en zomer juist afneemt. Hierdoor kunnen vraag en aanbod uit balans raken, waardoor watertekorten ontstaan. Overal en altijd voldoende water van goede kwaliteit is niet meer vanzelfsprekend. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk om het beschikbare water beter te verdelen en er zuinig mee om te gaan.

7 september

Het gebied van WDO Delta, van Deventer tot Assen, blijft droog, toch is er lichte verbetering voor het waterpeil in sloten en kanalen.

Sinds lange tijd begint er weer enige neerslag van betekenis te vallen. Maar dat houdt zeker niet in dat de droogte voorbij is. We zien dat het op dit moment nog steeds erg droog is met zeer lage grondwaterstanden. WDO Delta voert nog volop water aan en blijft dat doen. Gelukkig is de aanvoer van water vanuit de IJssel en het IJsselmeer nog steeds voldoende, waardoor zij haar watersysteem kan aanvullen.

Hierdoor verbetert het systeem zich zichtbaar en kan men over het algemeen de waterpeilen voldoende op niveau houden. Dit kan lokaal wel verschillen. Ook de lagere temperaturen, minder vraag naar water voor beregening en minder verdamping helpt hierbij. Hoewel de IJssel nog steeds weinig water aanvoert en ook het IJsselmeer iets lager staat, is er voorlopig voldoende water om het watersysteem aan te kunnen vullen. Het Waterschap monitort dit voortdurend, zodat zij maatregelen kan treffen indien nodig.

De grondwaterstanden staan op een zeer laag niveau voor de tijd van het jaar. Hierin is de droogte nog steeds goed zichtbaar, ondanks een licht herstel van het watersysteem van sloten, beken, rivieren, weteringen en kanalen. Het watersysteem van het zogeheten oppervlaktewater laat dus een verbetering zien, de grondwaterstanden daarentegen hebben nog een lange weg te gaan om weer op niveau te komen: het gaat eerder om maanden dan om weken. De beste remedie daarvoor is neerslag.

Vooralsnog is het de verwachting dat het weer ons de komende tijd gunstig gezind is met een verandering naar wisselvallig weer, inclusief regen- en onweersbuien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button