KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Waterschap houdt water zo lang mogelijk vast

Zwolle – Het is droog in Nederland, ook in ons gebied. In een liveblog houdt Waterschap WDO Delta iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. Hoe vaak ze dat doet is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Kans op droogte neemt toe

Door klimaatverandering en weersextremen nemen de watervraag en de kans op droogte toe, terwijl de beschikbaarheid van water in voorjaar en zomer juist afneemt. Hierdoor kunnen vraag en aanbod uit balans raken, waardoor watertekorten ontstaan. Overal en altijd voldoende water van goede kwaliteit is niet meer vanzelfsprekend. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk om het beschikbare water beter te verdelen en er zuinig mee om te gaan.

10 augustus: Het waterschap houdt water zo lang mogelijk vast, maar er zitten grenzen aan wat ze kan. Het wordt steeds droger in Nederland. In het gebied van WDO Delta houdt men zo lang mogelijk het water vast en ziet men nu nog weinig drooggevallen beken. Waar het kan zet het waterschap peilen hoger op en blijven de pompen zo lang mogelijk draaien. Toch zitten er ook in Overijssel en Drenthe grenzen aan wat men kan doen om voldoende water te hebben voor dijken, natuur, landbouw, scheepvaart en recreatie. Door het droge en warme weer komt ook de waterkwaliteit plaatselijk onder druk te staan. Omdat het water opwarmt, neemt de kans op blauwalg en botulisme toe.

Voor iedereen geldt: wees wijs met water. Gebruik alleen dat wat je nodig hebt. En volg de aanwijzingen van de drinkwaterbedrijven voor watergebruik in en om het huis.

– Lees meer over het opzetten van waterpeilen in sloten
– Lees hier meer over blauwalg en botulisme

Gerelateerde artikelen

Back to top button