Voorpagina

Waterkansenkaart moet ondernemend Zwolle stimuleren in waterrecreatie initiatieven

Zwolle – Zwolle heeft een mooie stadsgracht en omliggende wateren als IJssel en Vecht. Maar hoe gebruik je dat nu om het watertoerisme en -recreatie in de stad te bevorderen. De gemeente Zwolle heeft daarvoor in samenspraak met diverse belanghebbenden een waterkansenkaart samengesteld.

Waterrecreatie initiatieven

Een overzicht van verschillende plekken rondom het Zwolse water waarbij aangegeven is wat daar wel en niet kan op het gebied van waterrecreatie. De kaart moet het voor ondernemers en burgerinitiatieven makkelijker maken om een waterrecreatie project op te starten zonder dat hiervoor grote aanpassingen in het bestemmingsplan worden gedaan.

Er kan gedacht worden aan het aanleggen van vlonders om met de boot beter te kunnen aanleggen in het centrum van de stad. Villa Hofvliet heeft bijvoorbeeld onlangs een steiger laten aanleggen. Ook de watertaxi die bij evenementen wordt ingezet is een project dat valt onder de waterkansenkaart en de daarbij behorende eenvoudige ‘goedkeuringsprocedure’. Zodra een waterrecreatie idee een meer permanent karakter krijgt zal toch een bestemmingsplan aanpassing nodig zijn. De gemeente ziet de kaart als een eerste aanzet. Tijdelijke initiatieven kunnen uiteindelijk leiden tot een bestemmingsplan aanpassing.

Wat voor waterrecreatie mogelijkheden heeft Zwolle?

Waterplein is ruimte voor bijzondere schepen en grotere evenementen.

Het parcours is het waterrondje door de stad. Op en aan het water is er van alles te zien. Er zijn mogelijkheden om uit te stappen en de boot achter te laten voor een bezoek aan de stad.

De jachthaven moet de aanlegplaats worden waar gastschepen één of meerdere dagen kunnen aanleggen om de stad te bezoeken.

Bootje varen Zwolle: Deze aanleg kade biedt een breed pallet aan mogelijkheden om een rondje Zwolle te varen. Rondvaartboten, sloepen, varende terrassen, borrelboot, Kookboot, verhuursloepen en kano’s, waterfietsen, sup’s en alle andere vaartuigen kunnen hier verhuurd worden. De zichtbare ligging bij de stadsingang en parkermogelijkheden maken dit de start van een waterbezoek. De gemeente geeft de plekken uit.

De Thorbeckegracht brengt cultuur, historie en creativiteit op land en water samen. Het hart van de gracht biedt al een cluster van cultuurschepen. Dit is ook de plek waar horeca op het water kan plaatsvinden. Drijven de terrassen bieden mogelijk meerwaarde. De openbaarheid van de kade, de historische setting en de oude schepen vormen een aantrekkelijk decor.

De Noordzijde van de stad is nog leeg. hier wonen minder mensen. Houden zo. Hierdoor creëer je ruimte voor sport evenementen en waterparades.

Steigers moeten bruikbaar zijn voor iedereen, voor kort aanleggen en stadsbezoek, ruimte voor de watertaxi, voor groepsvervoer en voor individuele gasten op het water. Essentieel voor recreatief gebruik. Ondernemers willen hun terras of horeca bereikbaar maken en gebruikers willen niet alleen varen maar ook aanleggen.

 

Waterkansenkaart downloaden

Gerelateerde artikelen

Back to top button