KoningsdagKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo Nieuws

Wat doet Zwolle met Koningsdag?

Zwolle – Het is de tweede Koningsdag op rij dat de Nederlanders thuis moeten blijven. Maar wat doen de Zwollenaren dit jaar?

De dag begon bij de Sassenpoort waar de poortwachters vanaf de kantelen van de Sassenpoort “lang leve de Koning” riepen, gepaard met de trompetters die het Wilhelmus door de stad heen lieten schallen. Aan het eind dronken de klimmers nog een Oranjebitter om het vroege coronaproof Koningsdag feestje af te sluiten.

Om de verbondenheid met het Koningshuis en elkaar te symboliseren hingen burgermeester Peter Snijders en Coby Zandbergen de vlag in top van de Peperbus.

Net zoals vorig jaar stonden er ook dit jaar weer lange rijen voor de Zwolse banketbakkers. Veel mensen wouden de Nederlandse traditie voortzetten: het eten van tompoucen. Bij zowel Maxim’s als bij Lindeboom ging vrijwel alles op bestelling.

De oranjeverenging Spoolde organiseerde een tompouce drive through. Het hele gezin was welkom met de auto, fiets of te voet. Het mooist geklede gezin of persoon kon een prijs winnen. De tompoucen waren gratis, maar wel alleen op bestelling.

Met biertjes in de hand genieten veel mensen van het mooie weer op Koningsdag. Zo zaten de parken vol met oranje geklede mensen, maar ook de binnenstad was goed gevuld met winkelende mensen die ondertussen genoten van een tompouce.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

In de wijk Assendorp deden meerdere straten activiteiten. Zo was er op de de Groeneweg een springkussen geplaatst voor de kinderen. In meerdere straten in de wijk waren er kleedjes op straat te vinden waar kinderen spelletjes, etenswaren of andere dingen verkochten. Op het Assendorperplein, waar normaal veel te doen is, was het leeg.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Gerelateerde artikelen

Back to top button