Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Warmste 17 mei sinds 1900

Zwolle – De warmte heeft vandaag een record verbroken. Nog nooit werd het op 17 mei meer dan 30 graden. Vanmiddag werd in Volkel (Noord-Brabant) voor het eerst deze grens doorbroken. Daardoor beleven we vandaag niet alleen een recorddag maar meteen ook de eerste tropische dag van het jaar. Het maximum staat daar nu (om 14.30 uur) op 30 graden en kan nog iets stijgen. Vorig jaar beleefden we de eerste tropische dag pas op 23 juni.

Het record voor 17 mei was in handen van meetpunt Maastricht. Daar werd het op 17 mei 1945 exact 30 graden. Het record voor De Bilt, 28,1 graden, stamt uit 1997. Toen was het op 17 mei ook zeer warm in een groot deel van het land.

Het maandrecord van warmste dag in mei zal niet verbroken worden. Dat record is opvallend genoeg in handen van het meetpunt Vlissingen, een locatie die niet bekend staat om haar hoge temperaturen. Op 23 mei 1922 werd het extreem warm met in Vlissingen een maximum van maar liefst 34,9 graden. Ongekend hoog.

Morgen buien en minder warm

De twee zomerse dagen krijgen morgen geen vervolg. Later vanavond en vannacht bereikt een buiengebied het westen van ons land. In de loop van de nacht en morgenochtend breiden de buien zich oostwaarts uit, daarbij kan het ook onweren. Weerplaza verwacht om deze reden een extra drukke ochtendspits.

Morgen overdag trekken de meeste buien over de oostelijke helft van Nederland. Langs de oostgrens stijgt het kwik nog even tot rond of iets boven de 20 graden. In het westen is het een graad of 17. Pas later op de dag, ergens in de middag of avond, wordt het ook in het oosten droog en is de warme lucht overal verdreven.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Geef een reactie

Back to top button