Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ware dierenliefde voorbij de dood kan binnenkort in Zwolle

door Yentl Hofs /foto's © Peter Denekamp

Zwolle – De  ‘Vereniging Begraafplaats Bergklooster’ wil een begraafplaats speciaal voor huisdieren realiseren. De dodenakker voor dieren moet komen naast de huidige begraafplaats aan de Bergkloosterweg.

De dierenbegraafplaats zal uiteindelijk een paar honderd graven gaan tellen voor alle huisdieren. Al denkt Bert Pierik, van Begraafplaats Bergklooster, dat het voornamelijk om honden en katten zal gaan: “Een groot deel van de huisdieren laat men inslapen bij de dierenarts als ze ongeneeslijk ziek of levensbedreigend gewond zijn. Baasjes laten hun overleden dier vaak achter bij de dierenarts. Je geliefde huisdier eindigt dan bij een destructiebedrijf.”

Uit eigen ervaring

Pierik liet een paar jaar terug zelf zijn hond inslapen en merkte hoeveel impact dit op hem had. “Voor het dichtstbijzijnde dierencrematorium of een dierenbegraafplaats moet je al gauw een uur in de auto zitten. Dat is een van de redenen dat wij dit initiatief hebben bedacht,” aldus Pierik.

tekst gaat verder onder de foto

In tegenstelling tot andere dierenbegraafplaatsen wil Pierik dat er zoveel mogelijk groen komt. Het grafje bedekken met grind, tegels en dergelijk is niet wenselijk op Bergklooster. “We willen het allemaal zo natuurlijk mogelijk houden,” zegt Pierik wijzend naar een prachtige rij bomen tussen de begraafplaatsen voor mensen en dieren. “Uiteraard mag er wel een klein monumentje op het graf geplaatst worden”.

Pierik gaat ook nog aan de slag om een oude paardenstal om te bouwen tot een soort aula. “Mensen kunnen dan even in alle rust samen zijn voor het laatste afscheid van hun geliefde huisdier,” vertelt Pierik.

Eigen entree

De nieuwe dierenbegraafplek ligt naast de bestaande begraafplaats Bergklooster. Bezoekers van beide begraafplaatsen kunnen gebruik maken van de hoofdingang maar mensen die hun overleden huisdier ter aarde bestellen moeten wel gebruik maken van een afgescheiden entree naar de dierenbegraafplaats.

Voordat de dierenbegraafplaats definitief open kan moet en er nog wel een  wijziging van het bestemmingsplan plaatsvinden. De gemeenteraad zal hier binnenkort over besluiten. Het streven van Pierik is dat de dierenbegraafplaats op de Agnietenberg dit najaar de poorten kan openen.

Plaats op de kaart bij benadering:

Gerelateerde artikelen

Back to top button