Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar in het Stadskantoor

Zwolle – Sinds kort is de tekst van artikel 1 van de Grondwet te zien in de hal van het Stadskantoor aan het Lübeckplein in Zwolle. Dit is een onderdeel van de vernieuwing van de hal die begin dit jaar is afgerond. De tekst is aangepast aan de recente wijziging die door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Ook in het Stadhuis aan het Grote Kerkplein zal artikel 1 een plek krijgen, maar dat zal waarschijnlijk niet dit jaar gebeuren.

Artikel 1 van de Grondwet is het belangrijkste artikel dat gaat over gelijke behandeling en discriminatieverbod. Het luidt nu: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. De wethouder van cultuur, diversiteit en inclusie, Dorrit de Jong, had vorig jaar toegezegd te onderzoeken hoe artikel 1 zichtbaar gemaakt kon worden in de omgeving van het Stadhuis of Stadskantoor.

Stadskantoor – Foto © RTV Focus Zwolle

De kosten voor de weergave van artikel 1 zijn betaald uit het budget van cultuur, diversiteit en inclusie en facilitair. De gemeente wil met deze actie laten zien dat ze staat voor een inclusieve stad waar iedereen zich welkom en veilig voelt.

In het jaar 2019 werd al eerder aandacht besteed aan het artikel 1 van de grondwet. Dit gebeurde in de vorm van een kunstwerk. Meer hierover leest en ziet u in onderstaand bericht.

Dit is een Focus-premium artikel.

Kunstwerk ‘Artikel 1’ onthuld in Stadskantoor

Gerelateerde artikelen

Back to top button