Eten & DrinkenNieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Waar haalt bokbier zijn naam vandaan?

Roland van Ark van Bohemean legt het uit

Zwolle – Het komt morgen aan met de historische tjalk Emanuel en het zet de hele binnenstad op zijn kop. Maar wat is bokbier nu eigenlijk en waar komt die naam vandaan? Sommigen beweren dat het het bier is dat werd gedronken door de Bockerijders maar dat lijkt een verzonnen link. Lijkt, want het leuke is dat niemand het echt zeker weet. Zelfs één van onze eigen Zwolse brouwers niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Roland van Ark er geen mooi verhaal over heeft.

De Zwolse bierbrouwer Roland van Ark was te gast in Studio Stadkamer Weekend en vertelde daar één van de verhalen over het ontstaan van Bokbier. Studio Stadkamer wordt iedere dinsdag en vrijdag Live opgenomen in het huiskamercafé van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Het begint al een echte traditie te worden, het Bokbierfestival in Zwolle. Stonden een paar jaar geleden nog een paar verdwaalde toeristen vreemd te kijken dat we zomaar bier in de buitenlucht verkochten op de eerste zondag van oktober, de laatste paar jaar is de hele binnenstad in rep en roer als het ‘eerste vaatje bokbier’ wordt aangeslagen.

Net als vorig jaar wordt het bokbier ook dit jaar uitgereden door speciale bierwagens. ©RTV Focus

En hoewel het weer niet echt mee lijkt te gaan werken is de verwachting dat het ook zondag weer een groot feest wordt. Behalve de feestelijke onthaal van de tjalk – rond 13.00 uur – is er op het Broerenkerkplein een Regiomarkt ingericht waar diverse soorten – onder andere die van Roland van Ark’s Bohemean Bok – te proeven zijn.  Ook vind je daar kraampjes met diverse streekproducten en vele foodtrucks.

Bovendien zorgen de stadsomroeper Peter Vader, de showband Jubal Zwolle, de dweilorkesten De Stroatklinkers en De Knolletrekkers samen met de twee Jan Plezierwagens, waar je gratis in mag meerijden, voor de nodige sfeer. Ook wordt dit jaar voor het eerst een heuse oldtimertocht georganiseerd.

Aankomst bokbier in Zwolle in 2018- Foto’s © RTV Focus /Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button